От х:

Днес в x:

Шап по дивите прасета в хасковско, опасен и за хора

Глиганите са любимия трофей за ловците

Случай на шап в Бургас и потенциални такива в Ямбол и Хасково ще наложи извънредни карантинни мерки. Това  обяви земеделският министър Мирослав Найденов пред шефовете на регионалните ветеринарно медицински служби, които днес бяха свикани на национално съвещание. „От утре започваме мащабни проверки по животните - предимно прасетата. В бургаско шапът е открит по диви прасета“ обяви д-р Джамил Читов началник на РВМС. Той анонсира пресконференция на която ще прецизира превантивните мерки.

„Шапът е голям мор, отдавна не бе се появявал. Затова сме длъжни да предприемем всички превантивни мерки. И то не само по прасетата“ каза още Читов.

Шапът е опасно инфекциозно заболяване което коси едър и дребен рогат добитък. При консумация на заразено месо и храна, се разболяват и хора. Заболяването протича с висока температура, афти в устата и везекули/гнойни обриви/ по кожата. Не е фатално за хората за разлика от животните които гинат масово.

Една от версиите за появата на шап, е чрез диви прасета от съседна Турция. Отстрелът на диви прасета пък е любимо занимание на всички ловни дружинки от харманлийска, стамболовска и маджаровски общини.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини