От х:

Днес в x:

Пречиствателната готова, хасковлии с 24 ст по-скъпа вода

Станцията по харманлийско шосе ще обслужва хасковска община

Стротелно предприемачески холдинг завърши хасковската пречиствателна станция и тя е готова за въвеждане в експлоатация. Това съобщават изпълнителите на мега проекта за 30 млн евро, който трябваше да е завършен още през 2008-ма година.

Съоръжението е част от проект на министерството на регионалното развитие и благоустройството за пречистване на отпадни води в басейна на река Марица, който се финансира по програма ИСПА на ЕС. Станцията е проектирана за пречистване на отпадните води на 100 хиляди души. Вчера са завършени успешно 72 часовите първични изпитания и съоръжението е готово за действие.

Това са изпитания само на ел системите. Предстои изпитание и на ВиК системите за пречистване на водата за да се издаде акт 15, внесе яснота шефът на хасковското ВиК инж. Петко Стойчев. После следва акт 16 от общината и тогава ВиК приема обекта, въпреки прогнозите че това ще оскъпи драстично цената на водата за абонатите на ВиК. Хасковските водни дори се бяха заканили че няма да приемат обекта, но после се разбра че решението е на правителството и ВиК няма думата.

За да се покрият разходите на станцията, ще бъде въведена такса пречистване, която ще се поема от населението. Тя ще е за три категории абонати-домакинства, производствени предприятия които отделят органични замърсители и такива които отделят химически замърсители.

По паралел с подобна станция край Враца, инжинер Стойчев прогнозира колко ще бъде оскъпяването. Домакинствата ще плащат 24 ст отгоре, без ДДС. Органичните замърсители, тип бирената фаблика и колбасарски цехове-49 ст. Химическите замърсители-90 ст и нагоре.

В момента тече пробовземане от отпадните води на предприятията за да се определи категорията в която ще попаднат. Пробите се изследват в Стара Загора.

Г.Христов

Всички разходи са за сметка на населението
Обектът трябваше да бъде завършен през 2008-ма година
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини