От х:

Днес в x:

Шестокласничка от Димитровград направи сурвачка, дълга 1.68 см

        Милена и изработената от нея сурвачка

Шестокласничката Милена Георгиева направи най-голямата сурвачка в Димитровград и спечели извънаредна награда в обявеният от общината и Младежкия център конкурс за коледна сурвачка. Творението на Милена е дълго 168 см. и е украсено с пуканки и сушени плодове както е в българските народни традиции.

Общо 108 сурвачки участваха в конкура в Димитровград, които се провежда за втора поредна година. Председателката на оценяващата комисия и шеф на музея Елена Георгиева коментира, че тази година изработените сурвачки са по-близо до нашия фолклор и са по-сполучливи от миналогодишните.

Конкурсът бе за деца от 7 до 14 години, разпределен в две възрастови групи. В първата - от 7 до 10 години най-автентична се оказа сурвачката на Мария Делчева от училището в Ябълково и на Анна Делчева от ОУ"П.Славейков" в Димитровград. Призът за най-оригинална изработка бе даден на 1 а клас от училището в с.Крепост. В тази категория най-красива стана сурвачката на Иван Делчев от 3 а клас на училище "Пенчо Славейков".

Във втората категория, от 11 до 14 години наградите за автентична сурвачка грабнаха Радко Бонев от 5 а клас на ОУ"А.Константинов" и Маринела Колева, петокласничка в училището в Радиево.

Най-оригинална в тази категория се оказа творението на Кристина Райчева от 5 клас на училището в Крепост. Осмокласничката Николина Георгиева от ПМГ"Иван Вазов" взе наградата за най-красива сурвачка.

Петокласникът Радко Бонев от ОУ"А.Константинов"спечели приза за най-автентична сурвачка

Първокласникът Петър Билярски от СОУ"Любен Каравелов" журито отличи със специална награда, а най-активното училище с най-много сурвачки е училището на Петър. СОУ"Л.Каравелов е участвало в конкурса с 37 експоната.

Наградата за най-активно в конкурса училище грабна СОУ"Л.Каравелов"

Сурвачките от конкурса са подредени във фоаето на димитровградския музей и се продават с благотворителна цел. Най-ниската цена е 2 лв., каза Елена Георгиева.

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини