От х:

Днес в x:

Шаранът в свръх производство, не дават да се развъжда

Не дават да се развъжда шаран

Всеки мераклия да развъжда риба във водоемите на областта трябва да се съобразява с оценките на Изпълнителната агенция по рибарство и аква култури за състоянието на пазара. Ако даден вид риба е в свръхпроизводство, не се приемат проекти за нейното развъждане. Такъв при това не от вчера е шаранът.

Иначе желаещите да станат рибопроизводители имат отпуснати 106 млн евро по оперативна програма на Европейския съюз в сектор „Рибарство и аква култури“. Това обясниха представители на националната ИАРА която заедно с местния шеф на изпълнителната агенция по рибарство и аква култури д-р Милчо Милчев обясниха на мераклиите да станат рибопроизводители, какви са възможностите.

Повече от 200 души присъстваха на срещата в зала „Марица“ на областна администрация.

Оказа се обаче, че желаещи да ловят рибата са много, но да я развъждат-нито един. Ежегодни местната ИАРА продава по 8 хиляди билета за риболов. От 3 години откакто функционира програмата, по нея не е кандидатствал нито един инвеститор. Със 2-то хиляди водоема на територията си, хасковска област е на първо място в България. Само един обаче произвежда риба в садково стопанство на яз. Сивата вода край Хасково.

За нулевия интерес обяснението е в самата програма. Тя възстановява само 60 % от разходите за създаване на рибно стопанство. За 1 млн лева ще ви върнем 600 хиляди. Това е много сериозен бонус за вас“ жизнерадостно обясни представителката на програмата. За потенциалните инвеститори на останалите 400 хиляди това не звучеше толкова весело. Освен това ако са необходими строително монтажни работи по изграждане на стопанството, те ще се изпълняват след конкурс за обществена поръчка. Програмата обаче има лимит на сума за подобни дейности и бъдещия изпълнител трябва да се вмести в него.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини