От х:

Днес в x:

В Ерато Ауто дама си избра кола по цвета на ботушите си

Георги Градев (отляво) и инж. Марин Маринов

Автокомплексът на "Ерато Холдинг" АД е създаден преди 3 години. Фирмата стартира бизнеса с продажба на италиански автомобили, а от 2008 година предлага и японски коли.

Управител на автокомплекса е инж. Марин Маринов. Той е завършил ПМГ в Хасково, след това Техническия университет в София. Преди да започне работа в "Ерато Холдинг" АД е технически сътрудник в "Поли Ауто" ООД и конструктор инженер в "Алфа и Зет" ООД.

Георги Градев е мениджър продажби в автокомплекса. Завършил е Езиковата гимназия в Хасково. След това е учил в Химикотехнологичния и металургичен университет в София и Техническия университет в Берлин, Германия.

Интервю с Георги Градев - мениджър продажби и инж. Марин Маринов - управител на Автокомплекс „Ерато Ауто”.

- Защо фирмата ви заложи на италиански и японски автомобили?

Георги Градев - Фирмата се е спряла на италианските автомобили, защото те тепърва ще се налагат у нас като коли от среден клас. Те са на достъпна цена и с доказано качество. При последните тестове на списание "Auto Bild" Fiat Bravo издържа тест на 100 000 км в реални пътни условия без нито един дефект. А през последните 10 години Mazda е в челните места на световните класации за "Автомобил с най-малко фабрични дефекти".

Освен нови коли, автокомплексът предлага сервизни услуги-продажба и монтаж на лгуми, смяна на масла и филтри, стенд, диагностика,бояджийски и тенекеджийски услуги, автомивка, магазин за резервни части.

- Как мъжете и жените избират автомобилите?

Г.Г.- Мъжете избират с главата, жените - със сърцето. Първото нещо, което една жена вижда в колата е цвят, дизайн. Не гледа разход на гориво, двигател.

Марин Маринов-За мъжете са важни конските сили, здравите двигатели, бързото ускорение, електрониката, различните екстри.

- Ориентирани ли са вашите клиенти? Съобразяват ли се със съветите ви?

Г.Г.- Основното е, че имат нужда от кола и нашата цел е да разберем точно за какво им е необходима. Понякога семейство с две деца и куче търси автомобил - версия седан. Добрият дилър ще им препоръча комби или хечбек, за да има място и за животното. Понякога тръгваш към голяма кола, но разбираш, че не ти е нужна. Разговаряме с клиентите, за да разберем реалните им нужди.

М.М.- Питаме ги какви автомобили предпочитат – малки, големи, дизел, бензин, с каква скорост шофират, какъв пробег изминават годишно, кое им доставя удоволствие. След това препоръчваме.

- Клиентът не тръгва ли от цената, която може да си позволи за нов автомобил?

М.М.- Така е, но това е грешка!

Г.Г.- Идват и питат: "Коя кола е с 30 % намаление?" А не е покупка за седмица или месец, която след това сменяш. Една много ниска и примамлива оферта почти винаги крие зад себе си недоказан произход, ниско качество и занижени нива на безопасност. Не е възможно за цени от 10 000 до 14 000 лв с ДДС да получиш прекрасен и качествен продукт, който да ти служи безпроблемно дълги години.

Ако цената е над нашите очаквания, това не бива да е причина да изберем по-евтиното, а да проверим за удобен вариант за плащане. На пазара има доста добри лизингови предложения с минимално оскъпяване на продукта. Един автомобил на цена от 15 000 лв би струвал на лизинг около 220 лв месечно, а по-добрият му конкурент на цена от 18 000 лв с около 35 лв повече на месец или само с 1 лев повече на ден.

М.М.- При покупка на кола 2000-3000 лева разлика в цената не е определяща.

Г.Г.- Купуваш продукт, а не отстъпка.

- Вие какви автомобили карате?

Г.Г.- Фиат Браво.

М.М.- Фиат служебен.

- Как според вас ще изглежда автомобилът след 100 години?

Г.Г - Ако не е литнал, може би ще има слънчеви батерии на тавана и ще се зарежда в движение. Разходът ще бъде сведен до минимум.

М.М.- Това е много голям период от време. Сигурно и конструкторите не могат да си го представят. След 100 години населението на Земята ще е в пъти повече. Няма да има място за големи коли. И сега в големите градове има много автомобили, трафик, няма места за паркиране. Всеки предпочита компактния клас. Ако след 100 години населението на Земята е 12 милиарда, сигурно ще се карат едноместни или двуместни автомобили.

Г.Г.- Може би в градовете въобще няма да се шофира. И сега в Лондон има зони без автомобили. Докато учех 4 години в Берлин, не съм карал кола, ползах метро.

- Може ли да се направи връзка между темперамента на един човек и избора му на автомобил?

М.М.- В България повечето хора робуват на марки. В Европа не е така. Там купуват луксозни автомобили, само когато искат да демонстрират класата си. В България всеки иска Мерцедес, БМВ, Ауди, а не може да си позволи дори гумите им. А марките, технологично и като качество, са изравнени. Спокойно можеш да сложиш Фиат и Пежо на кантар, както Мазда и Тойота. Уеднаквени са като опции, екстри, двигатели и мощност.

Г.Г.- За темперамента е вярно. По-спокойни, по-уравновесени хора не тръгват веднага към голямата кола. Тези, които влизат с голяма крачка, търсят по-големия автомобил. Темпераментът определя всичко - начина на обличане, говорене, шофиране...

-Вярно ли е,че ниските мъже купуват големи коли?

Г.Г.- Има доза истина в това. Последните ми клиенти са доказателство-по-висок мъж си купи Фиат Пунто, по-нисък Мазда 6.

- Най-запомнящата се продажба?

Г.Г.- Една дама си купи автомобил заради цвета му - бордо. Видя колата и каза:"Такъв цвят ботуши си купих, искам тази кола!"

- Най-бързата продажба,която сте направили?

Г.Г.- Най-бързата ми продажба е във фейсбук. С размяна на три съобщения в рамките на един час успях да стигна до сделка.

- Какво е отношението ви към електромобилите?

М.М.- Коментира се, че бившите заводи "Балканкар" - Пловдив ще произвеждат електромобили.

Японците първи тръгнаха с Хонда хибрид, Тойота Приус, Нисан. Джеренал мотърс - Опел и Шевролет. Но те са двойно по-скъпи от японските, които се продават за около 50 000 лева.

С изчерпването на залежите на горива светът търси алтернатива и това са електомобилите. Но ще мине време, докато се превърнат в масови возила. В България може би ще навлезнат до 5 години. В чужбина вече ги карат, имат изградени електростанции, където можеш да заредиш.

Ние мислим да изградим станция за зареждане на електромобили. Рано е за това, но го имаме като идея.

-Как се отрази кризата на пазара на нови автомобили?

М.М- Спадът в продажбите е между 30-40% за страната. В цифри - през 2007 г. са продадени 47 хиляди автомобила. През 2008 г. - рекордните 52 хиляди, а през 2009 г. - 24 хиляди и 15 хиляди до 31 октомври тази година. В момента 80% от продажбите са в София. 30% са реекспорт.

Все още надделява търсенето на употребявани возила. Да караш стара кола, струва по-скъпо отколкото нова, поне така е в Европа.

Очаквам нивата на продажбите от 2008 г. да се върнат през 2014 г.

-В Европа все повече купуват по-малки автомобили. Има ли такава тенденция у нас?

Г.Г.- Така е. Търсят се по-малки коли, защото са на по-ниски цени. Предпочитани са и по-икономичните. Като новия модел на Mazda 6, който е от класа на големите и луксозни автомобили. Новите дизелови двигателите с мощност от 130 до 180 конски сили са с реален разход на гориво от 5 до 6 литра на 100 км. Икономичността, комбинирана с невероятен комфорт и доказано японско качество ги прави толкова атрактивни. Mazda 6 е най-продаваният автомобил на марката за последните 3 години. За цената от 35 000 лв до 50 000 лв с ДДС получаваш луксозен автомобил с 5 системи за безопасност и много нисък разход на гориво.

Дизеловият двигател на новия Fiat Bravo 1.6 Mulitjet 105 конски сили е с разход само 4.5 л на 100 км.

-Каква е причината за жестоката война по българските пътища?

Г.Г.- Българите са добри шофьори, по-добри дори от колегите си от Западна Европа. Проблемите идват от лошите пътища, направилната маркировка, недоверието в контролните органи и най-вече изнервеността на хората в тежкия трафик. От там и високата скорост, неправилните изпреварвания и опасните ситуации. По-високите наказания и глоби няма да понижат броя на произшествията. Нужно е тотално обновяване на инфраструктурата. Видеонаблюдението може да дисциплинира шофьорите. Така ще се премахне субективният фактор и ще повиши доверието в КАТ.

М.М.- Причината за войната по пътищата са хората. Автомобилите са много, има и доста неизправни. Шофьорски книжки доскоро се вземаха дори без изпит.

Интервю на Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини