От х:

Днес в x:

12 °C

Изненада: Риби, еволюционно разделени от юра, създадоха поколение

Неочаквано оплождане на хайвер води до появата на нов хибриден вид риба от два вида, по-далече един от друг в еволюционното дърво, отколкото са хората и мишките, се съобщава в публикация в списание Genes.

Новото изследване описва как сперма от американския вид веслонос (Polyodon spathula) успява да оплоди хайвер от руска есетра (Acipenser gueldenstaedtii) и да създаде хибридна група животни, невиждани досега. Използвани са гаметите на седем индивида и в поколенията съотношението между чертите на двата вида варира, а процентът на оцелелите в различните групи след 30 дни е от 62% до 74%.

Хайверът на есетрата е добре познат деликатес, а самите големи риби живеят в реки, езера и крайбрежни води и се хранят с ракообразни и риби.

Веслоносът от своя страна се храни със зоопланктон и е разпространен в 22 от американските щати. Тялото му прилича на акула и има силно издължена чувствителна муцуна, която съставлява една трета от дължината му.  

И двата вида са едни от най-големите и най-дълголетни риби на света, с древна дивергенция от еволюционното дърво. Те живеят в различни части на планетата и последният им общ предшественик е бил по времето на динозаврите, което кара учените да смятат, че са твърде отдалечени еволюционно, за да могат да създадат хибрид. Но очевидно не е така.

Соломон Дейвид (Solomon David), морски еколог в Щатския университет на Луизиана споделя, че първоначално не е могъл да повярва, че подобна хибридизация е възможна.

Кръстоската всъщност се получава случайно. Учени от Института по рибарство и аквакултури в Унгария опитват да проверят дали въвеждането на безполово размножаване при веслоноса и есетрата може да запази броя на популациите им, които намаляват заради прекомерен риболов, замърсявания и загуба на хабитати.

Но вместо много клонинги от двата вида, учените получават ново животно и въпреки еволюционната си отдалеченост, тези два вида споделят някои общи физически черти, което изглежда прави възможно оцеляването на поколението.  

Хибридизацията не е подкрепяна от науката и предишните опити да се кръстосат различни видове тигри дават катастрофални резултати, но учените подчертават, че целта им никога не е била да съчетаят двата вида. Подобно на други хибриди, поколението е безплодно и учените нямат намерение да създават повече подобни кръстоски.

В момента повече от 100 от хибридите са все още живи, след като за оплождането се съобщава през май, като някои от индивидите имат двойно количество майчина ДНК и приличат повече на есетри, докато други получават генетичен материал почти по равно и представляват съчетание от двата вида. 

Източник: IFLScience - Hybrid Fish Stuns Scientists As Two Species That Last Shared An Ancestor In The Jurassic Have Babies

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Погрижете се за здравето си и добрата си физическа форма. Дори да нямате сериозни проблеми е необходимо да бъдете по-отговорни към себе си. Подбирайте храната си и се движете повече. Съберете силите си за начинание, изискващо много енергия. В личните си взаимоотношения е добре да бъдете по-открити.
24 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С прагматичното си мислене ще се предпазите от разочарования. Следвайте набелязаната си програма и ще избегнете затрудненията, както и се окажете на подходящото място. Срещите ви ще минават гладко и в конструктивен план ще подреждате детайлите по предстоящ проект. Много хора имат се нуждаят от вас, бъдете благосклонни към желанията им.
24 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Финансови придобивки ще направят деня ви особено щастлив. Проявената ви находчивост и съпричастност към проблемите на други хора ще бъде възнаградена. Пред вас се откриват нови хоризонти, не ги затваряйте с прибързани реакции и гняв от чужди ходове. Погрижете се и за здравето си, не експериментирайте с него.
24 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Динамичен ден и промяна на плановете ви. Нововъведение на работното място ще ви съсредоточи към служебните задачи. Ако ви владеят романтични мисли ще трябва да ги отложите до почивните дни. Тогава ще може да си позволите разпускане и повече волности. Няма как, ще трябва да потърпите.
24 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще бъдете ангажирани в много посоки. Независимо с какво се захващате бъдете търпеливи към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения със своите изяви.
24 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Делата ви ще се развиват и без да изпадате в крайности. Достатъчно е да сте трезво мислещи и добри. Ако пък решите да бъдете наблюдатели няма да сгрешите. Каквото има да се случи, ще стане. Прекалено изнервени сте, намерете време за почивка. Нужно ви е да преосмислите някои свои възгледи и решения.
24 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се справите със задача, работата по която изисква допълнителна информация. В състояние сте да се мобилизирате и да доведете нещата до добър край, включвайки участието и на други хора. Дайте си почивка вечерта, има какво да ви зарадва, стига да не предпочетете тишината.
24 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се отнесете достатъчно сериозно към чужд проблем, използвайки рутината и опита, които имате. Помагайки, на практика облекчавате собственото си положение. Безработните ще открият нови идеи, част от които ще побързат да приложат на дело. Постепенно отпада зависимостта ви от други хора.
24 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
24 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще дадете предимство на инициативи от различен характер, като няма да пренебрегвате и текущите си дела днес. Влагайки желание и енергия във всичко, с което се занимавате, ще постигате очакванията си. Домашните ремонти могат да се разраснат, но винаги е така - започваш едно, а излизат още.
24 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще наложите ред и дисциплина по отношение на работата си, особено, ако тя включва участието и на други хора. Тези ви действия няма да се приемат с възторг, но и няма да срещнете спънки. Очертават се финансови придобивки, а други, които търсят работа, ще намерят своето място. Прогнозите ви ще се сбъднат и ще повишите авторитета си, което ви задължава.
24 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Професионални интереси ще ви подтикнат да търсите съдействие от представители с ясни позиции и изразено присъствие в съответната сфера. Организирани и делови, ще пристъпите към адекватни и последователни действия. И ще постигнете своето, така, както сте го правили и до сега.
24 ное 2020
Последни новини