От х:

Днес в x:

Проучват непорочно зачатие на риба

Скатът Шарлот страдала от рядко репродуктивно заболяване

Рибата скат Шарлот, забременяла без мъжки екземпляр, страда от рядко репродуктивно заболяване, предаде телевизионният канал Скай нюз, като цитира представител на обитавания от нея аквариум в щата Северна Каролина.

Случаят се превърна във водеща новина за световните медии през зимата, предава БТА.

Според специалистите в аквариума рибата е „развила рядко заболяване, което е повлияло негативно на репродуктивната й система“.

Шарлот привлече вниманието на международната общност през февруари т.г., когато беше съобщено, че носи „между три и четири малки“, въпреки че не е срещала мъжки скат от осем години.

„Това е наистина странно и уникално явление“, каза тогава Бренда Реймър, изпълнителен директор на аквариума, докато предаваше на живо ултразвука на обитателката му.

„Мнозина питат за името на репродуктивното заболяване, но то е просто вид репродуктивно заболяване“, се казва в актуална публикация на аквариума в социалните мрежи. В нея се уточнява, че „активно търсят повече информация“.

Оттам добавят, че са открили изследвания, проведени върху друг вид скатове, но нито едно върху кръгли - видът, чийто представител е Шарлот.

Анаконда роди с непорочно зачатие
Анаконда роди с непорочно зачатие

Аквариумът затвори в събота, докато екипът „продължава да се грижи за Шарлот и да се консултира с медицинския й екип“, отбелязва Скай нюз.
 
Преди да открият бременността, служителите на аквариума смятат, че рибата страда от рак, след като започва да се „подува“.

Скоро обаче откриват, че Шарлот е бременна.

Хиляди хора споделиха теориите си за това как е забременяла, като някои твърдяха, че тя е била оплодена от мъжка акула, живееща в аквариума. Експертите обаче отхвърлиха това твърдение. „Морфологията на мъжката акула не е задължително да съвпада с тази на женския кръгъл скат“, казва Бенджамин Пърлман от Калифорнийския държавен университет в Лонг Бийч пред телевизия Ен Би Си.

Реймър заяви, че сега вярва, че Шарлот е забременяла чрез партеногенеза, при която яйцеклетка на женска се опложда от собствените й клетки. Ако случаят е такъв, рибата скат вероятно ще може да ражда само женски, тъй като те ще бъдат нейни клонинги, казват от аквариума.

В публикация в социалните мрежи, в която се призовават хората да спрат да „подценяват“ откритието на аквариума, Реймър казва: „Само защото нещо не се е случило или не е документирано, не го прави невъзможно“.

Рибата е на възраст между 12 и 16 години и е осиновена преди осем години.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини