От х:

Днес в x:

Учени откриха кой е най-умният град в света

Ще ви бъде трудно да го познаете.

През последните седмици открихме местата, където се намират най-много милионери, обърнахме внимание и на най-бюджетните градове за почивка. Класациите са толкова разнообразни, че дори попаднахме и на най-лошия град за посещение във Великобритания. Време е да обърнем внимание и на най-умния град. Ново изследване обръща внимание на точно този елемент.

Какво прави един град наистина умен? Това е броят на музеите, книгите, които повечето хора четат в метрото, постиженията на образованието и много други. Според въпросното изследване, Лондон се смята за един от най-умните градове, тъй като разполага с достатъчно учебни заведения, музеи и различни точки на култура.

Изчисленията идват от Ofxord Economics, които ичисляват икономическия индекс, човешкия капитал, качеството на живот, околната среда и управлението на дадена град. Вторият най-умен град е Токио, който успява да се похвали с резултат от 92.3 точки, докато Риад се нарежда на 3-то място с 91.4 точки. Вашингтон може да е столица на САЩ, но интелектът не е особено висок там, тъй като успява да се нареди на седмо място в класация на света.

Два от големите американски града, които попадат в топ 10 са Ню Йорк и Бостън. Странно е, че Вашингтон не успява да грабне успеха, след като там се намира една от най-големите библиотеки в света, а жителите могат да се възползват от 17 университета. Вашингтон има и други позитиви, които го слагат в 10-ката на класацията. Тук има достатъчен брой правителствени организации, които повишават БВП на жителите. Американската столица отбелязва общо БВП от 706 милиарда долара, докато човек успява да стигне до средна заплата от 110 300 долара.

Ню Йорк също се движи напред с помощта на икономически принос в световната икономика. Обявен е за хъб на образованието и бизнес иновациите, а учените са отразили и впечатляващите инвестиции в инфраструктурата. Ако се наблюдава само това влияние, Лондон трябва да отстъпи първото място.

Толкова обичаният Париж, който всяка година се превръща в предпочитана туристическа дестинация, официално се нарежда на 6-то място с 85.9 точки. А ако говорим за качество на живот, парижани дори не попадат в 10-ката. Най-добрите места са Гренoбъл, Франция и Камбера, Австралия. Разбира се, мнозина може и да не са съгласни особено с изследването на Oxford Economics, тъй като осъзнаваме, че дойде ли време за туризъм, всеки се ориентира към предпочитаната дестинация, а не толкова към класации.

От друга страна е логично да обърнем внимание на още един факт - количеството университети не винаги отговаря на количеството хора, които ги посещават. Следователно трябва да говорим за потенциала на наука и интелект, но не и за неговата завършена форма.

 

 

Източник: trip.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини