От х:

Днес в x:

Теглят камионите на строителите за да не крадат

Камионите с асфалт задължително минават кантар

Кметът на Свиленград инж Георги Манолов решително се намеси за да стопира възможностите за „икономисване“ на асфалт при покриване на улиците в града. Той задължи камионите на строителните фирми да минават през кантар когато са напълнени, а после още веднъж когато се разтоварят. Манолов обяви че само така ще е сигурен, че се влага необходимото количество материал и гражданите получават качествено асфалтирани улици, при това на доста ниски цени.

Днес в Свиленград започна мащабна реконструкция на 30 улици. 8000 метра улично платно ще бъде настелено с асфалт, ще бъдат изградени 16 хиляди метра бордюри и 15 хиляди-тротоари. Проектът се финансира с 2 420 679 лв от облигационен заем от 5.5 млн лева теглен от община Свиленград. Остатъка от сумата ще отиде за подмяна на водопроводната мрежа в централната част на града.

До идеята за задължителния кантар инж. Манолов стигнал след като се запознал с офертите на участвалите в търга за асфалтиране фирми. Изненадващо били дадени доста ниски цени, с аргументи-криза и липса на работа. Кметът, който сам е строител, обаче се усъмнил как е възможно да бъде свършена качествено работата с такива цени и разпоредил кантара. Пестенето на асфалт е публична тайна за фирмите от бранша, но точно в Свиленград тази практика ще бъде избягната, коментираха от митничарския град.

После пак когато са празни
Резултатите се засичат
Качеството на асфалта се проверява ръчно

Освен качествено се работи и бързо. Улиците се ремонтират 2 по 2 за да се избегне блокиране на движението в града. Под настилката се поставят нови тръби на ВиК, инфраструктурата за започналото газоснабдяване на Свиленград и едва тогава се асфалтира. Разплаща се за всяка свършена улица.

и едва тогава се настила

Огромно улеснение за Свиленград е и вида заем- облигационен, с който се финансира проекта. Той е с много по-ниска лихва от стандартните кредити.

Въпреки това, още до края на тази година са заложени за завършване четири улици и два площада.

Повече от Свиленград вижте в нашия видеорепортаж

Г.Христов

Първото ОТК
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини