От х:

Днес в x:

600 се помолиха на Св. Мина за разминаване с лошото

600 миряни запалиха свещ и отправиха скромна молитва да се разминават с лошото в живота. Ритуалът бе в параклисът „Свети Мина“ край Димитровград. Свети Мина е известен като светията който спасява от бедствия, катастрофи и нещастия. Наричат го още „военен светия“ не толкова като асоциация с войнственост, а като велик закрилник на живота и здравето на войниците.

Параклисът край Димитровград е единственият в областта и един от много малкото в страната в чест на светията. Това може би обяснява притегателната му сила-над 600 души само до обяд посетиха скромната обител. От турско време там е имало манастир, който сега местните свещеници се опитват да възстановят. Старият градеж се руши, новият е оставен до плоча, а пари няма. Така описа ситуацията свещеникът Георги Тодев който отслужи службата. Че личните люде на Хасково и Димитровград нямат пари за духовното се потвърди и от пълното им отсъствие от празника. За сметка на това много обикновени хорица вървяха пеш от Димитровград до параклиса. Не ги спря и дълбоката кал създадена от 40-те- тонните камиони обслужващи строежа на високоскоростната жп линия.

Разстоянието измина специално и севернячката Нели Стоянова. Жената дойде специално за да засади орех пред параклиса на светията.

Г.Христов

Старият и новия строеж
Нели Стоянова с новозасадения орех
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини