От х:

Днес в x:

300 ще броят Хасково, който им откаже - 60 лева глоба

60 лева глоба ще отнесе всеки, който откаже да се включи в предстоящото догодина преброяване на населението и жилищния фонд. В този случай преброяването ще бъде осъществено по индиректен начин-с данни от общинска администрация. Това обяви на брифинг шефът на Регионалното статистическо бюро Наско Нанев. Преброяването бе насрочено от 10 до 24 март 2011 година. Ако внесеният нов проект бъде одобрен, то ще се проведе по-рано - от 1 до 28 февруари.

За преброяването на населението и жилищния фонд в областта ще бъдат наети 1 400 преброители и контрольори. Само за Хасково те ще са 300. Размерът на възнаграждението им още не е уточнен. Знае се, че няма да е фиксирано, а ще се заплаща на преброен жител и сграда. Регионалният статистически институт ще търси преброители и контрольори през ноември и декември тази година. Одобрените кандидати ще преминат обучение.

На брифинга бяха представени и резултатите от предварителното електронно преброяване през септември. 23 668 са попълнили виртуалната статистическа карта. От хасковска област са се включили 495. 96.9% от анкетираните са посочили, че са от български етнос, 1.2% -от турски и 0.1 от ромски. 50% от попълнилите картата са семейни, 6.4 % от тях живеят в съжителство без брак.

Работещи са 58%, учащите-15%, безработните - 5.4. Данните от предварителното преброяване няма да са валидни при представителното догодина. То е проведено експериментално, за да могат пропуските и слабостите да бъдат коригирани за реалното статистическо изследване.

Догодина преброяването освен електронно ще се извършва и по класическия начин - чрез попълване на картата от преброител. В интернет варианта обаче ще отпадне частта, свързана със сградата. Тя ще се попълва само от преброителите. Отпадат и въпросите за квадратурата на стаите в жилището. Ще се изисква информация само за броя на стаите и общата площ на дома.

Ще се отбелязват само жилищата, в които хората живеят, а не тези, които са тяхна собственост.

Няма да се изискват ЕГН-тата на деца, живеещи в чужбина.

От статистиката обясниха, че преброителите нямат право да изискват документи и да мерят квадратурата на жилищата. В случай, че те изнесат информация за анкетираните, ще бъдат глобени с минимум 500 лева.

Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини