От х:

Днес в x:

Областният: Кметът иска подарък за милиони

Румен Данев защитил държавния интерес

Нищо целесъобразно не виждам в даването на държавни имоти за 2 млн. 126 хиляди лева срещу дълг от половин милион. Това е подарък, така областният управител Румен Данев отвърна на обвиненията на кмета Георги Иванов, че е стопирал сделката за предоставяне на три военни имота в Хасково от министерството на отбраната на общината срещу дълг от 461 хиляди лева. На петъчната сесия градоначалникът заяви, че сделката е била одобрена от военния министър Аню Ангелов и Министреството на регионалното развитие и благоустройството, но областният дава становище за само един имот, при това от 5 вместо всичките 17 дк.

„Защитавам държавните интереси. Прехвърляне на собственост срещу дълг трябва да следва някаква целесъобразност. Нашите дългове за 8 години/ 2003-2010/ са 569 хиляди. Само данъчната оценка на 5-декаровия имот е 739 хиляди“ категоричен е Данев. И припомня: цената на място в широк център на Хасково по пазарни стойности е 100 евро на квадрат. Тоест пазарната цена на имота излиза в пъти повече от данъчната оценка, която пък солидно надхвърля дълга на военните към местната хазна. "Защо тия пари да не влезнат в държавния бюджет, да не се дадат за пенсии. Това, че са в Хасково не значи, че трябва безвъзмездно да ги подарим наместната община", категоричен е Данев. Той се учуди на думите, че решението му отказало бъдещи инвеститори. “Какъв му е проблемът на инвеститора да се обърне към собственика - Министерството на отбраната. Вече има прецеденти - министерството продаде свой имот в Любимец на частен инвеститор“ каза Данев.

Областният напомни, че крайното решение ще се вземе от МС на базата на дадените становища. На пресконференцията стана ясен и един любопитен факт - не е била проведена никаква среща между градоначалника и областния управител на тема военни имоти в Хасково. На практика, местната власт не е съгласувала с държавата /в лицето на губернатора Данев/ разпореждането с нейна собственост.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини