От х:

Днес в x:

Кметът искал кафене в парка зад ДНА, отрязали го

    Напрежение назрява между областния управител на Хасково Станислав Дечев и кметът Добри Беливанов заради бивши военни имоти – паркът зад ДНА и летището в Узунджово. Те бяха прехвърлени от държавата на общината през август 2016 г., но кметството трябва да спазва определени условия.

    Първоначално общината имаше намерение да изгради парк в имота край улица „Булаир“ в Хасково. Вече близо 2 г. реално строителни дейности не са започнали там. Междувременно кметът Беливанов изпратил няколко питания към различни държавни ведомства с искане за отпадане на някои от условията. В едно от питанията е заявено намерение да се направи и кафене в парка до ДНА. Според закона обаче там не може да се извършва икономическа дейност. Заради това градоначалникът получил отговор, че условията трябва да се спазват.

    Оказва се, че областният управител и кметът тълкуват закона по различен начин. Според Дечев е възможно да се извършва икономическа дейност, но при сделка с голям инвеститор от висок клас, предоставящ много работни места, например като Язаки. По думите на кмета вече бившите държавни имоти не могат да се продават, дори и на големи инвеститори. Той допълни, че дори имало интерес към летището в Узунджово и зоната около него. За имота до ДНА пък настоявал да има кафене, тъй като според него няма да е добре за посетителите в парка да няма наблизо заведение. Беливанов обаче се съгласи с отказа на държавните ведомства и допълни, че е стартирала процедура за изграждане на идеен проект за парк, но имало обжалване, което стопирало временно действията. Той обаче беше категоричен, че ще настоява за промяна в закона с цел да се позволи на общините да имат право да извършват икономическа дейност в преотстъпените им от държавата имоти.

    Губернаторът обаче реагира остро на запитванията на кмета до главния секретар на Министерския съвет, МББР, Министерството на отбраната, започнали по думите му от април тази година, както и бездействието от страна на кмета, който вече 2 години от придобиването на имотите не е започнал реализация на проектите за тях. „Аз съм изумен и възмутен от тази цялата кореспонденция на кмета на община Хасково с различните министерства за това да отпадат каквито и да било условия от Закона за държавната собственост. Всички терени се дават с такива условия и всички общини ги реализират при такива условия. Оказва се, че само кметът на община Хасково не може да си реализира идеите при такива условия“, коментира областният управител Станислав Дечев. Той възнамерява да изпрати писмо до Общинския съвет, който е принципал на общинската собственост, за да бъде ОбС наясно със всички действия на градоначалника. Губернаторът изрази опасения, че има вероятност имотите да бъдат върнати отново на държавата, с което общината ще пропусне да се възползва от големите терени, които могат да бъдат в полза на обществото. Сега те пустеят и кметството вече 2 години заделя средства за жива охрана.

    Кметът Беливанов беше категоричен, че няма да се откаже от имотите и до ДНА ще има парк, но без кафене. Той беше категоричен, че няма проблем с имота до ДНА и както е по закон, той ще се ползва за обществени нужди. По-сложна била ситуацията с летище Узунджово и зоната около него от около 1000 дка. Той ще настоява за промяна в закона чрез Сдружението на общините, за да може на бившите държавни терени да се извършва икономическа дейност. Градоначалникът беше категоричен, че няма да продава летището, тъй като то е важно за националната сигурност. По думите му то може да се отдаде на концесия или да се даде под наем, да се направи карго площадка.

    Ако след изтичане на 5-годишен срок, не бъдат предприети действия за реализиране на дейности, имотите могат да бъдат придобити отново от държавата, припомни пък Станислав Дечев, който днес даде пресконференция.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      Ха
      хасковлия
      33 -39
      18:34, 26 юли 2018
      Дечев,не давай на този стар човек да решава съдбат... Виж коментара
      • Аз
        аз,хлапето
        36 -2
        23:29, 26 юли 2018
        Никога,ама никога в българския език съществителните в множествено число не завършват на Й ,неуважаеми хасковлийо! ИДЕИ .
    • 2
      Ив
      Иван
      45 -19
      18:46, 26 юли 2018
      Явно ортаците на Беливанов са се овълчили и искат да заграбят и забогатеят, като изкупят терените за жълти стотинки. Не позволявайте този човек да се домогне до тези терени. Те са на хасковлии и ние искаме всички да им се раздваме, да има огромен парк без скари , магазини, къщи . Искаме красива и голяма градина , като Борисовата в Пловдив, която е на самия център. Долу ръцете , Беливанов !Всички разбраха, че нито си честен, нито почтен човек и че на стари години показа същността си, а именно алчен и егоцентричен!
    • 3
      Ка
      Кака
      39 -8
      19:00, 26 юли 2018
      Няма проблем за кмета, като бившия кмет ще си направи парк и ще го даде без търг, само с разрешение за поставяне.
      С тази разлика, че няма работеща администрация и няма кой да му оправи парка, за да го направи.
      Сигурно Гела се е наредил да стопанисва парка с Г-н кмета. Мандата приключва трябва да се вземе нещо...
    • 4
      Не
      Ненаяден пенсионер
      37 -3
      22:35, 26 юли 2018
      Стига с тия кафенета и дребни далавери. Направете го най-накрая този парк. Затънахме в боклуци. Стана сметище. Никакви грижи за този имот. Чупиха паметника така и не си мръднахте пръста. Само за кафенета и дребни далавери мислите. Избрахме ви да мислите за града не за собствения си джоб, г-н кмете.
    • 5
      Ни
      Никодимчо
      32 -8
      22:41, 26 юли 2018
      Смешници са, и двамата ги пере сачмата - единият със старчески дефицити, другият с партийни... Ама като си ги избираме сами лейките, ще си ги търпим!
    • 6
      Ке
      Кенанския Маймун
      13 -6
      23:42, 26 юли 2018
      Ей кви кротки ученици във Математическата като Стъни-то изпедерасти тая Демокрация :)
    • 7
      Пр
      принцесата от Монако
      8 -8
      09:00, 27 юли 2018
      .......кмете,кмете ,трябва да си разбрал,че нямаш право нищо да искаш!Продължавай да спиш!
    • 8
      Ба
      бай Пешо
      17 -4
      10:21, 27 юли 2018
      Областният Управител кога ще обясни той какво е направил за града освен да се изумява. На празни приказки е голям но не се вижда никаква свършена работа от него и администрацията му. А и изобщо какъв специалист е, че нищо не се знае. Ако има завършено висше образование какво е направил по специалността си? Само бля, бля. Не само за града и за останалите общини нищо не е направил. Типично партийно назначение.
      • Jo
        John
        5 -1
        12:04, 27 юли 2018
        той сам си се гневи на себе си, как още не продал летището на японски бизнесмен с турски мениджмънт за 2 юана!
    • 9
      По
      Порчо
      6 -2
      12:35, 27 юли 2018
      Този Дечев хич не е в час! Как може да иска в центъра на града да се прави завод, като Язаки! А знае ли колко хасковлии работят там от град Хасково? Ходят да ги събират от половин Южна България. То май вече няма хора и за съществуващите предприятия, та да строим нови!
    • 10
      Ед
      една хасковлийка
      1 -2
      16:45, 27 юли 2018
      То кмета само по заведения и кафета го виждаме, вече се чуди къде да ходи на ново място и айдеее - парка кафе да става! :D

    Още новини

    Последни новини