От х:

Днес в x:

Съдът решава делото за изграждането на автописта на летище „Узунджово“

    Административен съд – Хасково обяви за решаване делото за изграждането на автомобилна писта на бившето летище „Узунджово“.

    Припомняме, че през март 2023 г. на свое заседание Общинският съвет на Хасково прие обособяването на спортен комплекс на терена, който е общинска собственост. По-късно обаче областният управител на Хасково спря решението и го атакува в съда.

    Губернаторът счита, че решението на Общинския съвет е поставено при неспазване на изискванията за форма и в нарушение на материалния закон. Обосновава и твърдение за липса на мотиви в оспорения акт. Посочва, че решението е прието след изтичане на законовите срокове за реализация на намеренията на Общината. Счита, че съгласно закона, посочените в акта на Общинския съвет дейности не могат да бъдат извършени от Община Хасково, а само от търговец по смисъла на Търговския закон.

    На днешното дело не се яви представител на държавата. Интересите на Общинския съвет бяха защитавани от Иван Минев, който е адвокат, общински съветник от ГЕРБ и инициатор за обособяването на автописта на бившето летище.

    „Сред мотивите на областния управител е, че общината не може да бъде оператор на летище. Аз не споделям това становище. Европейският регламент, който отговаря за тези въпроси гласи, че всяко едно юридическо и физическо лице може да бъде летищен оператор. Проблемът не е в това дали може, или не може – проблемът е, че имаме някаква идея. Всички присъстващи искат това да се случи, но отсреща казват какво не може да се случи. В съдебната зала няма да видите борба на идеи, ще видите хора, които не искат това да се случи, без да има мотивация за това“, каза Иван Минев преди началото на процеса. Той се надява жалбата да бъде оставена без уважение и съдът да остави в сила решението на Общински съвет – Хасково.

    За делото пристигнаха 20-ина души, за да изразят гражданската си позиция в подкрепа трансформирането на летище „Узунджово“.Сред тях беше председателят на авто-мото клуб „Хасково“ Иван Бакърджиев. Той и колегите му бяха категорични, че ще има ползи от изграждането на автописта – ще се отворят работни места, мотористите и автомобилните състезатели ще карат на безопасно място, а и ще допринесе за намаляване на катастрофите по пътя.

    Решението по казуса ще стане ясно в законовия 1-месечен срок, съобщи на днешното заседание съдия Ива Байнова.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      No
      Nostradamus
      43 -5
      12:23, 6 юли 2023
      Глей само, наредили се юнак до юнака. Голям келепир има явно, щом толкова зор си дават да строят автописта. Много обещания, накрая ако изобщо стане нещо, ще е като стадион "Младост" - за гражданите сутрин преди изгрев и вечер след залез. А до преди 20 г. от това летище синове на майка България излитаха, за да защитават държавата!
      Бог да пази Родината!
      • Fd
        fdg
        3 -2
        09:54, 7 юли 2023
        Бог ще ти помогне, само ако си помогнеш сам, стига сте чакали на готово, няма да ви се получи.
    • 2
      Hr
      Hristo
      32 -5
      15:11, 6 юли 2023
      Първо: за кого ще я правите тази писта? Не останаха хора в града благодарение на тез хубавци които са се наредили там да чакат за писта!
      Второ: Какви приходи ще генерира? или е идеята да се опънат едни пари и да се остави обектът на произвола!
      Помислете как да върните хората и бизнеса в града не как да правите ненужна инфраструктура за да си напълните джоба!
      • Гх
        гх
        5 0
        09:55, 7 юли 2023
        Минев иска да си има писта, да може да си кара новите автомобили, купени с откраднати пари от баща му, т.е. с нашите пари.
    • 3
      Йо
      Йордан
      22 -6
      17:53, 6 юли 2023
      Амана кого му е притрябвала писта ??? После пак ще се питаме защо има увеличение на катастрофите, както след всяко състезание в града. В града са останали само олигофрени и вие ще им дадете зелена светлина да ни избиват
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини