От х:

Днес в x:

Общинският съвет даде „зелена светлина“ на инвеститора за летище “Узунджово“

    Общинският съвет на Хасково даде „зелена светлина“ за старта на заявената инвестиция от „Тракия икономическа зона-Юг“ ЕООД на бившото летище „Узунджово“. По предложение на кмета на Хасково Станислав Дечев местните парламентаристи дадоха предварително съгласие за продажба чрез търг или конкурс на терен на старото летище., което трябва да се превърне в индустриален парк.

    Темата не мина без дебати. Докладната беше първа точка в дневния ред на днешното заседание и по предложението общинските съветници умуваха близо два часа.

    Пред местния парламент днес се яви и изпълнителният директор на дружеството Пламен Панчев, който представи дейността му, както и намеренията за инвестицията край хасковското село. Той посочи, че проектът ще развива, както подобряването на социалния и икономическия климат в общината, така и образователната сфера, като даде пример, че досега дружеството е развило 60 паралелки в дуалното образование. Пламен Панчев спомена, че една от идеите е и в Хасково да бъде създаден филиал на Химико-технологичния университет, но засега по темата са  водени  само първоначални разговори.

    Дебатът около законосъобразността за взимане на решението, предложено от кмета Дечев, подхвана съветникът Георги Пеев. Той припомни данни и факти за прехвърлянето на имота на летището на община Хасково и че това е станало с подусловия през 2016 година. В последващото искане от община Хасково, по времето на кметуването на Добри Беливанов и като областен управител тогава на стоящия кмет Станислав Дечев, от МРРБ е бил даден отказ за отпадането на подусловията, сред които е че общината няма право да извършва икономическа дейност на прехвърления й терен.

    Коста Стоев от БСП поздрави тези, които са работили по проекта. И заяви, че от свое име и от името на цялата група на БСП, искат проектът да бъде реализиран.

    „Разпоредителни сделки с имота няма да има, затова днес можем да вземем предварителното решение за преговори от страна на кмета със съдействието на фирмата и с това на държавата, и съответните министерства, за получаване на съответните сертификати. Този договор не е свещена крава и могат да бъдат поискани промени по него“, посочи Коста Стоев в отговор на Георги Пеев. Стоев обаче предложи да бъде гласувано съгласие инвестицията на летище Узунджово да бъде реализирана чрез публично -частно партньорство между община Хасково и „Тракия икономическа зона-Юг“. И се аргументира, че през тази форма на сътрудничество с колегите му виждат развитие на идеята и инвестициите в общината, но и защита на местните интереси.

    Деян Янев от групата на „Демократична България” припомни на колегите си от Общинския съветник, че има срок по закон, в който, ако община Хасково не реализира инвестиция върху прехвърления й имот, тя трябва да го върне на държавата. Председателят на ОбС Таня Захариева уточни,че този срок изтича през август 2021 година.

    Общинският съветник от ГЕРБ Делян Делчев обаче побърза да потуши тези опасения и даде доста колоритни примери, които община Хасково може да реализира, без да печели от тях, но да докаже, че теренът се използва. И дори сам даде няколко идеи за това, като тази за музикално парти на открито, за което можел да покани в Хасково свой личен приятел-топ диджей от световна величина. Друга от идеите му е за състезание с коли по пистата на бившото летище.

    Кметът Станислав Дечев също увери, че няма опасност Хасково да загуби имота. На всички изразени опасения и предложения в дебата той даде отговор и отново се аргументира по предложението си в докладната.

    Дечев посочи, че във времето е водил разговори с различни фирми, които обаче не са завършили с успех. Той призна, че дори е имало изявено инвестиционно намерение за изграждането на огромен фотоволтаичен парк на терена, което е отхвърлил, тъй като вече има подобна заявка от инвеститор за друг терен в общината. И така отговори на изразените по-рано при дебата опасения към представителя на „Тракия икономическа зона-юг“ от страна на общинския съветник от БСП Камен Тодоров, дали край Узунджово всъщност инвестицията няма да е във фотоволтаици.

    „Нямаме намерение да опасваме Хасково с фотоволтаици. Търсехме инвеститор с по-съвременни идеи, който ще отвори повече работни места, инвестиция, която обаче да е свързана и с развитието на образователната среда в общината“, посочи кметът Дечев относно изразените предпочитания именно към проекта, представен от Пламен Панчев.

    „Обикновено в България годишно се сертифицира по един проект като такъв със стратегическо значение.

    Радвам се, че интересът на „Тракия икономическа зона-Юг“ е насочен към нас, защото вероятно за 2021 година сертифицираният проект ще бъде свързан именно с Хасково“, посочи още кметът пред Общинския съвет.

    Станислав Дечев обясни, че с последната промяна в Закона за държавната собственост, се дава възможност имотът край Узунджово да бъде продаден. Преди това обаче държавата ще трябва да промени условията по договора, узаконяващ прехвърлянето му на община Хасково, с анекс. Общината ще трябва да внесе искане пред МРРБ това да се случи.

    След получаване на сертификата за инвеститор клас А от страна на дружеството и промяна на условията по договор, ще може да се пристъпи към фактическото решение за продажбата на имота на „Тракия икономическа зона-Юг“. А това ще бъде подложено отново на гласуване от общинските съветници.

    Според градоначалника, предложението за изграждане на икономическа зона на терена на старото летище чрез публично-частно партньорство, не е икономически изгодна за общината.

    В крайна сметка предложението на Коста Стоев беше отхвърлено при поименно гласуване от Общинския съвет с 10 гласа „за“, 14 „против“, 14 съветници гласуваха „въздържал се“, двама не участваха.

    Общинските съветници приеха Докладната във вида, внесена от кмета Станислав Дечев с 31 гласа “за“, 6-“против“, 1-“въздържал се“ и двама не участваха. Съветниците от ГЕРБ и ДПС я подкрепиха, от БСП гласуваха „против“, бившият кмет Добри Беливанов гласува „въздържал се“, а колегите му от сесийната групата „За Хасково“ -Георги Пеев и Светослава Стоянова не участваха в гласуването.

    Общинският съвет на Хасково заседава днес за първи път от месеци наред присъствено в зала“Хасково“. Заседанието започна по традиция с химна на града, изпълнен от Ваня Костова и сина й Боян Михайлов. Паметта на голямата българска певица, която си отиде от този свят внезапно на 6-ти май, общинските съветници почетоха на крака с едноминутно мълчание.


     

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (13)

    • 1
      Пак зъ плюскаме
      • Пр
        Предварително съгласие ?????
        21 -5
        17:35, 28 май 2021
        ГЕРБ+ДПС заедно както винаги гласуват да Продадат нещо което не е тяхно !
        Сега когато ОПГ ГЕРБ са мъртви
        ,няма как този ключов парцел да бъде даден на Остатъците от ОПГто в Хасково да се хранят Мутрите !!
        ...
        Бързат ГЕРБДПС ,че всичко приключи за тях !
        Няма как да се случи.
      • Ба
        БАХТИ КРАДЛИВИЯ ГРАД
        9 -1
        21:07, 28 май 2021
        Няма по - покорна рая от хасковската
        .................
        А съветниците от бсп са за каторга заедно с мутрите и бейовете
    • 2
      Ми
      Мисирките
      28 -5
      13:27, 28 май 2021
      днес много рано се напиха! Всичките сте за кучкарника на бифшия кмет Георги!!! Беливанов.
      • На
        наздраве
        18 0
        13:54, 28 май 2021
        А бившия кмет Добри Иванов как е гласувал?
    • 3
      Ка
      КАК ТАКА
      24 -2
      16:26, 28 май 2021
      Как така продават нещо , което нямат право да продават ???
    • 4
      Ив
      иван
      11 -4
      17:01, 28 май 2021
      Така е като няма будни граждани да им държат сметка на кметовете .Защото ги назначава партия и купува граждани ,които се продават за 50 лева и виновни няма.....
      • Им
        Има
        4 0
        23:25, 28 май 2021
        Има будни граждани. Видяхме се всичките 20 на протестите :/
    • 5
      Станчо будалата , първи кларнитист на Ахмед Джолан ,
      а 31-те съветници танцуват на кол
    • 6
      Искам да го компост-ирам с мотика
    • 7
      Сз
      Сзо
      9 -2
      22:11, 28 май 2021
      Абе кмете, тва по голяма тъпотия неможахте ли да направите с булеварда покрай автогарата.....? 10 години чакахме да го асфалтирате и неможахме да му се порадваме и година... Кво е тва копане кви са тея траби, тва се прави преди асфалтирането бе будала проста... Цялото ви управление е толкова некадърно колкото и ремонта на булеварда... Тва такава тупотия да режете нов асфалт не вярвах че ще видя... Махните са от тая община не е за вас това управление
    • 8
      Дъ
      Дърт бухал
      5 0
      22:27, 28 май 2021
      Тези облещените само зелена светлина чакат и зелени пачки да лапат.
    • 9
      Бързат, в момента за да могат след изборите да кажат "Ами това вече е решено"
      ................
      Станчо Будалата е твърд номер 6 в списъка за компостиране след Тенчо , Къньо , Дидко , Делян и Крадливия Узунджовец , Мисирките от ДПС почват с Мюмун на почетното 7-мо място

    Още новини

    Последни новини