От х:

Днес в x:

17 °C

Общинският съвет даде „зелена светлина“ на инвеститора за летище “Узунджово“

  Общинският съвет на Хасково даде „зелена светлина“ за старта на заявената инвестиция от „Тракия икономическа зона-Юг“ ЕООД на бившото летище „Узунджово“. По предложение на кмета на Хасково Станислав Дечев местните парламентаристи дадоха предварително съгласие за продажба чрез търг или конкурс на терен на старото летище., което трябва да се превърне в индустриален парк.

  Темата не мина без дебати. Докладната беше първа точка в дневния ред на днешното заседание и по предложението общинските съветници умуваха близо два часа.

  Пред местния парламент днес се яви и изпълнителният директор на дружеството Пламен Панчев, който представи дейността му, както и намеренията за инвестицията край хасковското село. Той посочи, че проектът ще развива, както подобряването на социалния и икономическия климат в общината, така и образователната сфера, като даде пример, че досега дружеството е развило 60 паралелки в дуалното образование. Пламен Панчев спомена, че една от идеите е и в Хасково да бъде създаден филиал на Химико-технологичния университет, но засега по темата са  водени  само първоначални разговори.

  Дебатът около законосъобразността за взимане на решението, предложено от кмета Дечев, подхвана съветникът Георги Пеев. Той припомни данни и факти за прехвърлянето на имота на летището на община Хасково и че това е станало с подусловия през 2016 година. В последващото искане от община Хасково, по времето на кметуването на Добри Беливанов и като областен управител тогава на стоящия кмет Станислав Дечев, от МРРБ е бил даден отказ за отпадането на подусловията, сред които е че общината няма право да извършва икономическа дейност на прехвърления й терен.

  Коста Стоев от БСП поздрави тези, които са работили по проекта. И заяви, че от свое име и от името на цялата група на БСП, искат проектът да бъде реализиран.

  „Разпоредителни сделки с имота няма да има, затова днес можем да вземем предварителното решение за преговори от страна на кмета със съдействието на фирмата и с това на държавата, и съответните министерства, за получаване на съответните сертификати. Този договор не е свещена крава и могат да бъдат поискани промени по него“, посочи Коста Стоев в отговор на Георги Пеев. Стоев обаче предложи да бъде гласувано съгласие инвестицията на летище Узунджово да бъде реализирана чрез публично -частно партньорство между община Хасково и „Тракия икономическа зона-Юг“. И се аргументира, че през тази форма на сътрудничество с колегите му виждат развитие на идеята и инвестициите в общината, но и защита на местните интереси.

  Деян Янев от групата на „Демократична България” припомни на колегите си от Общинския съветник, че има срок по закон, в който, ако община Хасково не реализира инвестиция върху прехвърления й имот, тя трябва да го върне на държавата. Председателят на ОбС Таня Захариева уточни,че този срок изтича през август 2021 година.

  Общинският съветник от ГЕРБ Делян Делчев обаче побърза да потуши тези опасения и даде доста колоритни примери, които община Хасково може да реализира, без да печели от тях, но да докаже, че теренът се използва. И дори сам даде няколко идеи за това, като тази за музикално парти на открито, за което можел да покани в Хасково свой личен приятел-топ диджей от световна величина. Друга от идеите му е за състезание с коли по пистата на бившото летище.

  Кметът Станислав Дечев също увери, че няма опасност Хасково да загуби имота. На всички изразени опасения и предложения в дебата той даде отговор и отново се аргументира по предложението си в докладната.

  Дечев посочи, че във времето е водил разговори с различни фирми, които обаче не са завършили с успех. Той призна, че дори е имало изявено инвестиционно намерение за изграждането на огромен фотоволтаичен парк на терена, което е отхвърлил, тъй като вече има подобна заявка от инвеститор за друг терен в общината. И така отговори на изразените по-рано при дебата опасения към представителя на „Тракия икономическа зона-юг“ от страна на общинския съветник от БСП Камен Тодоров, дали край Узунджово всъщност инвестицията няма да е във фотоволтаици.

  „Нямаме намерение да опасваме Хасково с фотоволтаици. Търсехме инвеститор с по-съвременни идеи, който ще отвори повече работни места, инвестиция, която обаче да е свързана и с развитието на образователната среда в общината“, посочи кметът Дечев относно изразените предпочитания именно към проекта, представен от Пламен Панчев.

  „Обикновено в България годишно се сертифицира по един проект като такъв със стратегическо значение.

  Радвам се, че интересът на „Тракия икономическа зона-Юг“ е насочен към нас, защото вероятно за 2021 година сертифицираният проект ще бъде свързан именно с Хасково“, посочи още кметът пред Общинския съвет.

  Станислав Дечев обясни, че с последната промяна в Закона за държавната собственост, се дава възможност имотът край Узунджово да бъде продаден. Преди това обаче държавата ще трябва да промени условията по договора, узаконяващ прехвърлянето му на община Хасково, с анекс. Общината ще трябва да внесе искане пред МРРБ това да се случи.

  След получаване на сертификата за инвеститор клас А от страна на дружеството и промяна на условията по договор, ще може да се пристъпи към фактическото решение за продажбата на имота на „Тракия икономическа зона-Юг“. А това ще бъде подложено отново на гласуване от общинските съветници.

  Според градоначалника, предложението за изграждане на икономическа зона на терена на старото летище чрез публично-частно партньорство, не е икономически изгодна за общината.

  В крайна сметка предложението на Коста Стоев беше отхвърлено при поименно гласуване от Общинския съвет с 10 гласа „за“, 14 „против“, 14 съветници гласуваха „въздържал се“, двама не участваха.

  Общинските съветници приеха Докладната във вида, внесена от кмета Станислав Дечев с 31 гласа “за“, 6-“против“, 1-“въздържал се“ и двама не участваха. Съветниците от ГЕРБ и ДПС я подкрепиха, от БСП гласуваха „против“, бившият кмет Добри Беливанов гласува „въздържал се“, а колегите му от сесийната групата „За Хасково“ -Георги Пеев и Светослава Стоянова не участваха в гласуването.

  Общинският съвет на Хасково заседава днес за първи път от месеци наред присъствено в зала“Хасково“. Заседанието започна по традиция с химна на града, изпълнен от Ваня Костова и сина й Боян Михайлов. Паметта на голямата българска певица, която си отиде от този свят внезапно на 6-ти май, общинските съветници почетоха на крака с едноминутно мълчание.


   

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (13)

  • 1
   Пак зъ плюскаме
   • Пр
    Предварително съгласие ?????
    21 -5
    17:35, 28 май 2021
    ГЕРБ+ДПС заедно както винаги гласуват да Продадат нещо което не е тяхно !
    Сега когато ОПГ ГЕРБ са мъртви
    ,няма как този ключов парцел да бъде даден на Остатъците от ОПГто в Хасково да се хранят Мутрите !!
    ...
    Бързат ГЕРБДПС ,че всичко приключи за тях !
    Няма как да се случи.
   • Ба
    БАХТИ КРАДЛИВИЯ ГРАД
    9 -1
    21:07, 28 май 2021
    Няма по - покорна рая от хасковската
    .................
    А съветниците от бсп са за каторга заедно с мутрите и бейовете
  • 2
   Ми
   Мисирките
   28 -5
   13:27, 28 май 2021
   днес много рано се напиха! Всичките сте за кучкарника на бифшия кмет Георги!!! Беливанов.
   • На
    наздраве
    18 0
    13:54, 28 май 2021
    А бившия кмет Добри Иванов как е гласувал?
  • 3
   Ка
   КАК ТАКА
   24 -2
   16:26, 28 май 2021
   Как така продават нещо , което нямат право да продават ???
  • 4
   Ив
   иван
   11 -4
   17:01, 28 май 2021
   Така е като няма будни граждани да им държат сметка на кметовете .Защото ги назначава партия и купува граждани ,които се продават за 50 лева и виновни няма.....
   • Им
    Има
    4 0
    23:25, 28 май 2021
    Има будни граждани. Видяхме се всичките 20 на протестите :/
  • 5
   Станчо будалата , първи кларнитист на Ахмед Джолан ,
   а 31-те съветници танцуват на кол
  • 6
   Искам да го компост-ирам с мотика
  • 7
   Сз
   Сзо
   9 -2
   22:11, 28 май 2021
   Абе кмете, тва по голяма тъпотия неможахте ли да направите с булеварда покрай автогарата.....? 10 години чакахме да го асфалтирате и неможахме да му се порадваме и година... Кво е тва копане кви са тея траби, тва се прави преди асфалтирането бе будала проста... Цялото ви управление е толкова некадърно колкото и ремонта на булеварда... Тва такава тупотия да режете нов асфалт не вярвах че ще видя... Махните са от тая община не е за вас това управление
  • 8
   Дъ
   Дърт бухал
   5 0
   22:27, 28 май 2021
   Тези облещените само зелена светлина чакат и зелени пачки да лапат.
  • 9
   Бързат, в момента за да могат след изборите да кажат "Ами това вече е решено"
   ................
   Станчо Будалата е твърд номер 6 в списъка за компостиране след Тенчо , Къньо , Дидко , Делян и Крадливия Узунджовец , Мисирките от ДПС почват с Мюмун на почетното 7-мо място

  Хороскоп за 16.06.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
  16 юни 2021
  Последни новини