От х:

Днес в x:

Възможен е нов рестарт на броенето на бюлетини за общински съветници в Хасково

Изображение 1 от 5

    Броенето на бюлетини за разпределение на мандатите и преференциите в новоизбрания Общински съвет на Хасково е възможно да има втори рестарт. И това е така заради факта, че едно от двете вещи лица е сменено поради болест и след подаден иск към съда. Това вещо лице вече е подменено от съдията по делото Петър Вунов, стана ясно в съдебното заседание днес. Разбра се и, че е постъпило заявление от другото вещо лице Марияна Ангелова за удължаване на срока на работа, тъй като определеното от съда време за преброяване на бюлетините, което вече изтече, не може да се спази.

    До момента са преброени 12 СИК.

    Делото за касиране на изборите е образувано по жалбата на шест политически сили „Ние идваме“ , „Възраждане“, Коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“, Коалиция „БСП за България“, Коалиция „България на регионите" и ВМРО и на Георги Иванов в лично качество. Жалбата им е срещу решението на ОИК -Хасково за състава на общинския съвет.

    Председателят на ОИК-Хасково Добромир Якимов поиска от съда броенето на преференции да отпадне в назначената съдебна експертиза. А мотивът му за това бе, че в партиите и коалициите нямат правен интерес по отношение на подреждането на кандидатите, а това е от значение единствено за разпределение на общинската избирателна квота и промяната в мандатите.

    Упълномощеният представител на ГЕРБ Иван Минев, който е и лице с правен интерес, като избран общински съветник, поиска относно жалбата, подадена от Георги Иванов да не се разглежда, тъй като не е лице с правен интерес, поради това, че вече е избран в новия общински съвет. Самият Иванов не беше в съдебна зала. Той, както и шестте партии, подали жалба срещу решението на ОИК, се представляват от адвокат Иван Трончев.

    Иван Минев посочи още, че до момента са преброени резултатите в 12 секции от 152, което е 9 % от общия брой и статистически е допустимо да се завърши експертизата и да се направят заключения.

    Заради трудностите, които двете вещи лица имат при специфичната работа, за която се изисква много добро познаване на Изборния кодекс, Иван Минев поиска, като алтернатива, назначаването на по-многобройна комисия по експертизата. Предложението му бе в нея да влязат 12 лица-посочени от партиите, които обаче задължително са участвали в състава на поне две СИК, както и представители на ОИК. А председател на тази комисия да е съдията -докладчик по делото.

    Съдът не прие тези негови искания.

    По време на заседанието адвокат Трончев изнесе данни за изборни нарушения. Според част от тях, при повторното преброяване, което беше назначено от съда на заседанието на 10-и ноември и започна на 14-ти, чувалите в две от секциите са били отворени, а също и че има цяла секция с неоткъснат отрязък на бюлетините.

    По повод чувалите по-късно пред Административен съд председателят на ОИК Добромир Якимов потвърди, че действително е било така.

    По повод секцията с неоткъснатите отрязъци, той посочи, че ситуацията е за всички бюлетини в 11-а секция и отдаде това на недобрата подготовка на комисията. Това обаче не е съществено нарушение, въпреки допуснатият пропуск, тъй като има указания от ЦИК такива бюлетини да бъдат приемани за действителни, ако са спазени останалите критерии за действителност.

    В крайна сметка следващото заседание по делото съдия Петър Вунов насрочи за 18 декември.

    Юристи разясниха, че единият вариант за извършването на назначената от съда експертиза при смяна на едното от двете вещи лица, е броенето да започне от самото начало. Има възможност и броенето да продължи. Но само, ако вещото лице, което остава, се съгласи да отговаря на въпроси по съдебното дело, свързани с извършването на експертизата до 12-а секция, докъдето броенето е спряло при оттеглянето на другото вещо лице.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини