От х:

Днес в x:

Инвеститори от Саудитска Арабия оглеждат възможностите за карго летище край Узунджово

Изображение 1 от 2

    Летището край хасковското село Узунджово скоро може да стане логистичен икономически център. Проектът за това е разработен и е обсъден по време на среща между българските министри на икономиката и индустрията-Никола Стоянов и на иновациите и растежа- Александър Пулев и министъра на икономиката и планирането на Саудитска Арабия Файсал Ал-Ибрахим. За разговорите се съобщава на официалната интернет страница на Министерството на икономиката. От там става ясно за готвения Меморандум за разбирателство между българското министерство на икономиката и индустрията и саудитското министерство на икономиката и планирането. Документът е стратегически и подписването му ще е основа за задълбочаване на икономическите отношения и партньорство между компании от двете страни.

    Статистиката показва, че има възможност за развитие на тези отношения-над 1/3 от всички инвестиции от Саудитска Арабия у нас са реализирани през 2021 г, а двустранната търговия бележи двоен ръст спрямо 2020 г. и достига 313.2 млн. долара.

    От месец април стартират и директни полети между София и Рияд, като това ще улесни отношенията между двете държави.

    От страна на инвеститори от Саудитска Арабия има интерес за реализиране у нас на съвместни проекти в сферата на хранително-вкусовата промишленост, а потенциал се разкрива в секторите: земеделие информационни и комуникационни технологии, машиностроене, химическа индустрия, туризъм.

    По покана на министър Пулев министър Файсал Ал-Ибрахим ще посети страната ни в следващите месеци заедно с бизнес делегация за продължаване на разговорите по набелязаните теми.

    На срещата Министър Стоянов е представил възможността за инвестиция в карго летище в Хасково, което може да има стратегическо значение за целия регион. За подробности по инвестиционният се очакват у нас  да дойдат представители на Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, които да се запознаят с локацията и техническите параметри на проекта на място.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ав
      Авиокомпанията
      30 -1
      14:59, 11 яну 2023
      Ще има ли безплатни билети за Дубай -ай-ай -ай-ай
    • 2
      Лю
      Любител
      9 -3
      20:09, 11 яну 2023
      Нали щяха кучкарник да правят?
      • Ба
        Бат Танас-общественик
        13 0
        22:11, 11 яну 2023
        Ще копаят саудитите за петрол и като не намерят ще засадят коноп и канабис по арабски стандарт.
    • 3
      Ас
      Аскоо
      0 -2
      05:11, 14 яну 2023
      Още едно време имаше интерес от катарци за карго, но Г.Иванов явно много им поиска.
      Дано сега се получи, ще раздвижи регионът определено.
      Само Делян Добрев пак ще има да мрънка ,че няма къде да строи завод за водород
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини