От х:

Днес в x:

Найден Найденов: Тунингованото ми старо BMW ще издуха Mercedes AMG

Найден Найденов модифицира автомобилни двигатели от 4 години. 36-годишният хасковлия е завършил Електроника в Техническия университет в София. Преди да започне да настройва системи за управление на двигателите се е занимавал с компютърен хардуер.

Наден Найденов, хасковският тунинг

- Коя беше първата кола, на която модифицирахте двигателя?

- Лада-сложих й турбо компресор. Беше експеримент, исках да видя какво ще се получи. От 80 конски сили, станаха 150. Идеята ми беше да модифицирам автомобил, който да участва в дрифт състезания. После тунинговах BMW Е 30 купе, беше на един мой приятел. Моделът е от 1988 година. Решихме да го пробваме на драгстер състезание, при което се засича за колко време колата ще измине 400 метра. Сложихме два турбо комперсора. Модифицирахме го с части от пунктове за скрап.

Пуснахме БМВ-то на състезание, но не се представи добре. Автомобилът не беше подготвен, а участва в най-високия клас. После я тунинговахме отново. Този път купихме нови части и излезе доста скъпо. Но направихме много бърз автомобил- минава 400 метра за 10 секунди и за това време набира 230 км/ч.

- Как се тунингова един автомобил, за да може да постигне това ускорение?

- Изрязва се всичко излишно от купето, за да бъде по-леко. Оставя се само една седалка за шофьора. Ако автомобилът фабрично тежи 1 100 кг., става 800 кг. Оригиналният двигател е 170 конски сили, ние го правим 600 конски сили. Лудница е да се кара автомобил 800 кг. с 600 конски сили. С тази кола не може да шофираш по улиците на града. Пуска се само на писти, докъдето стига на платформа.

- Участвахте ли в състезания с БМВ-то?

- Имахме намерение, но ден преди надпреварата се счупи зъбчатката на скоростната кутия. Не успяхме да я ремонтираме навреме. Но бъдещето е пред нас.

- Тунинговали ли сте клиентски автомобили?

- Тунинговането на автомобили ми е хоби. Не печеля от това. Излиза много скъпо и не всеки може да си го позволи.

- Колко е скъпо?

- Само частите за БМВ-то струваха 10 000 лева.

- Не е ли по-изгодно да си купиш нов бърз автомобил, отколкото да туниговаш стар?

- Тези бързи коли, не са чак толкова бързи. Може да се водят бързи, но в сравнение с нашите, са няма нищо. Модифицирахме още едно БМВ-в градски вариант. Купето му не е орязано, сложиме турбо компресор. Оригиналният мотор е 170 конски сили, стана 350. Този автомобил бие Audi RS6,с мотор 450 конски сили и струва над 100 000 евро.

- Къде сте ги пробвали?

- На боляровския път. БМВ-то мина Аудито с 6 метра.

- Кой ще победи в надпреварата между вашето БМВ и последен модел спортен мерцедес?

- БМВ-то го минава. Нека някой от Хасково се появи с Mercedes AMG 500 коня и ще го смачка.

Нашето BMW победи Audi A 8 с 12-цилиндров двигател, 450 конски сили. Тези аудита са много мощни, но тежки. Нашата кола е с по-малко конски сили, но е по-лека, лесно тръгва и издухва всички. Сега обаче БМВ-то е разглобено, правим му доработка, защото едно ново порше в Хасково с оригинален турбо двигател ни задмина. Нашето градско БМВ взе 400 метра за 12.7, поршето за 12.5 секунди. Ще го подобрим и ще го бием. Трябва да слезем до 12.2 секунди.

- Коя е най-високата скорост, с която сте карали това БМВ?

- С 250 км/ч. Максималната скорост не е най-важна за нас. Тя може да стигне над 300 км/ч. По-важно е колата да има добро ускорение. Първото БМВ-драгстър набира 100 км/ч за по-малко от 4 секунди .

-Какво е усещането да си в автомобил, който заковава 100 км/ч за 4 секунди?

- Малко е страшно. Но не го мисля толкова.Усещаш как плътно се залепяш за седалката. Мисля за това, че в момента, в който потегля, трябва да включа втора скорост. Адреналинът е голям. Но в купето има ролкейдж-предпазна тръбна клетка- ако стане фал, да останеш жив. Вързан си с колан за седалката. Ако колата започне да се обръща, ламарините се сгъват, но клетката те пази.

- Търкаляли ли сте се?

- Не, с БМВ-то не искам да се търкалям. Веднъж ми изкара акъла. Още по време на настройките. Знаех, че е много мощна, но за първи път я карах, след като модифицирахме двигателя. Включих трета скорост на 170 км/ч и завъртя задните гуми. Косата ми се изправи.

- Колко коли си тунинговали?

- Над 10. Направих за себе си един Голф тройка, да го карам из града. С него участвам в италианското преследване на картинг пистата. Тунинговал съм и клиентски коли. Сега работя сам, но преди извество време бях с един мой приятел. Модифицирахме колата на един грък. Той караше Ситроен Саксо. Искаше повече конски сили, за да може да ускорява по-бързо. Ходеше на гонки.Тунинговахме колата на едно момче от Пловдив. Доработвахме двигателя и на хондата на хасковския пилот Иван Анастасов.

Правихме една лада, за да се състезава на писта. Момчено си купи ладата, после сложихме двигателя на моята първа експериментална лада. Нищо не направи, защото се състезаваше с най-силните. Момчето търсеше тръпката-да настъпва ладата между големи автомобили като мицубиши, субару...

- Къде се целите?

- Искам БМВ-то драгстър да постигне рекорд в национален мащаб- да ускорява до 240 км/ч под 10 сек.

Интервю на Христина Котларска

БМВ-то драгстър

Градското БМВ

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини