От х:

Днес в x:

5-годишните ще плащат такса в димитровградските градини

Предложенито 5-годишните деца да бъдат освободени от постоянна такса в детските градини заради предучилищната подготовка бе оттеглено от председателят на Общинския съвет Катя Чалъкова на днешната сесия. Според докладната, по Закона за народната просвета тези деца трябва да се обучават безплатно, но според Чалъкова е спорно дали 5 или 6 -годишните всъщност подлежат на такава подготовка. Предложението трябва да не противоречи на законовата уредба на страната и затова ще бъде преработено и внесено отново в Общинския съвет за гласуване, уточни още тя.

В момента в димитровградските градини всички деца плащат постоянна такса от 12 лв. на месец и по 2 лв. дневна такса за храна и консумативи.

Съветниците обаче казаха "да" по въпроса общината да бъде включена в проект за въвеждане на задължителна предучилищна подготовка на деца, навършили 5 -годишна възраст. Оказва се, че Димитровград е сред пилотните общини, решили да приемат този проект. Така ще бъдат обхванати най-вече ромските деца от крайните квартали, които често не посещават детска градина, обясни кметът Стефан Димитров. И допълни, че за децата от селата, където липсва училище ще бъде осигурен превоз до най-близкото школо.

Всички деца в димитровградските градини сега плащат постоянна такса от 12 лв. на месец
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини