От х:

Днес в x:

Хасковлия моли ВиК да му открие партида, получава глоба от 5 бона

Байрям Ахмед показва водомера, който му докара глоба от 5 бона

Глоба от 4898.88 лв. трябва да плати Байрям Ахмед от Хасково на ВиК, защото водомерът на таванските му помещения нямал открита партида във водното дружество, липсвала пломба и изобщо бил незаконен. Нелегалният водомер се намира на последния етаж в кооперация на ул. „Захари Стоянов“ №79. Санкцията е наложена на собственика, въпреки че няколко пъти е ходил до ВиК Хасково с молба да му открият партида за водомера на тавана. Писмена заявка за това няма, но той е записан в тетрадката на служителката Станка Митева от Клиентския център на дружеството. Посещението му е регистрирано с дата 26 март.

Историята: през 2004 година Байрям Ахмед купува два апартамента, гараж и тавански помещения в кооперацията. Установява, че във ВиК има открити три отделни партиди за вода. По-късно се оказало, че единият водомер е в гаража и отчита минимални количества. Таванът се ползвал за склад.

През март тази година собственикът пуска в таванските помещение наематели. Инкасаторката на ВиК разбира, че на тавана вече живеят хора и го предупреждава, че за там няма открита партида. Човекът отива в дружеството и иска да му открият такава, за да си плащат наемателите изразходваната вода. Служителките му казали, че първо трябва да изпратят техен екип, който да установи действителното състояние на нещата и да състави протокол. Едва след това можело да му се открие партида.

Байрям Ахмед зачакал, но не дочакал. Заминал за Германия, а когато се върнал след няколко месеца, те все още не били дошли. Затова отишъл той. За пореден път.

Същия ден екипът на водното дружество пристигнал и съставил протокол. След което пък го зарадвали със „сметкопротокол“ (каква дума само!!!) с въпросните близо 5000 лева глоба. Заради нередовния водомер той трябва да плати наказателните 180 кубика вода за 12 месеца назад. Общо 4898. 88 лв.

„Не съм крадец!“, обиден е Байрям Ахмед. Той поискал от Енергото бележка за консумираната електроенергия за последните години и получил справка с начислен ток само за последните два месеца, на практика откакто има наематели. Това според него би трябвало да убеди ВиК, че на тавана не е живял никой и не е крал вода. „Иначе излиза, че е по-добре човек да си трае и си краде водата, защото обади ли се, му тряскат 5000 лева глоба“, казва той. Вчера подаде и жалба срещу несправедливата санкция до управителя на дружеството инж. Петко Стойчев.

Какво казват от ВиК?

Петко Стойчев: „Едва ли ще отменя санкцията на този човек. Той е хванат в нарушение – нередовен водомер от неизвестно колко време.

Не можем да отменим глобата. Не можем дори да я намалим. Размерът на санкциите е определен в наредба. Ако го направя, ще накажат мен. От началото на годината във ВиК Хасково минаха 6 проверки – от министерството, от инспектората, от ДКЕВР. Сега тече и проверка от прокуратурата.“

Според шефа на ВиК в Хасково изчезва чудовищно количество вода. И дава следния пример.

„През зимата помпите ни работят само през нощта, за да спестим ток. (За справка - за последния месец дължим на Енергото към 380 000 лв.) Пълним резервоарите почти догоре и после през деня само припомпваме, но незначителни количества. След април обаче помпите ни минават на денонощен режим на работа. А приходите, т.е. платената вода, остават почти същите. Сами си направете сметката за какви количества и загуби става дума“.

Тодор Кръшков

Сградата на ул. "Захари Стоянов" 79
Хасковлията подава жалба срещу глобата в Клиентския център на ВиК
Управителят на ВиК-Хасково Петко Стойчев
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини