От х:

Днес в x:

Седмокласниците се юрнаха към езиковата, не щат занаят

Голямото умуване за специалности започна

Масова атака към хасковската езикова и природоматематическа гимназии отбеляза втория ден от записването на седмокласници за кандидатстване в профилирани училища. Документи за класиране се подават от 15 до 21-юни в ученическите общежития до автогарата.

Обичайно седмокласниците особено извън Хасково, пишат колкото се може повече специалности, за да се закачат някъде. Тази година обаче тенденцията е към твърди заявки в по-малко специалности. 90 % от децата и техните родители пишат като първи желания специалности от Езиковата и ПМГ. Предпочитан е английски език или английски в комбинация с математика и информатика.

През последните две години много седмокласници доста разсъдливо насочваха мераците си към бившите техникуми. Атрактивни специалности комбинирани често с езици, обираше ученическия вот и пълнеше новооткритите паралелки в хасковското Дърбообработване и гимназия по туризъм. Това доведе и до сериозни проблеми в попълването на паралелки в считаните за елитни училища. Димитровградската езикова така и не можа да наложи немски в програмата си, а хасковската им посестрима свали френския от изучаваните езици, като словото на Волтер се учеше само в комбинация с английски език.

През тази година децата май не искат занаят и приоритетите ще се обърнат коментираха образователните експерти. До края на кампанията/21-ви юни/ обаче има още много време и статистиката може да се промени.

1713 седмокласници изкараха позитивни /различни от двойки/ оценки на изпитите по БЕЛ и математика и могат да кандидатстват за прием в профилираните гимназии. Там са обявени свободни 1429 места.

Г.Христов

Кандидатка за езици
Напливът бе огромен

Въпреки пълната зала, отвън продължавата да прииждат седмокласници и родители
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини