От х:

Днес в x:

3 °C

70 годишна превърна блок в цветна градина, полива от спукан водопровод

Баба Ваня полива всеки ден градинката пред своя блок

70 годишната Баба Ваня Лозева от хасковския квартал Червена Стена сама поддържа зелената площ около блок 11. Всяка сутрин в 6 часа и всяка вечер около 20 часа жената полива с кофи цветята и овошките които сама е засадила пред блока преди 3 години. „По нея си сверяваме часовника“ шегуват се живеещите в квартала. За над 100 семейства живеещи в блок 11 обаче баба Ваня е повод не за шеги, а за искрена благодарност. „Благодарение на нея блокът ни е един от най-зелените в квартала, а сигурно и в града“ категорична е леля Меврие. Най - благодарни са децата, заради овошките които Ваня е засадила. Кайсии, праскови и неизбежните джанки радват всяко лято малчуганите от целия квартал не само блок 11.

Всичко започва преди три години когато общината засажда дръвчета откъм улица „Панорама“. По късно се бодват и няколко фиданки от скъпата Туа. Никой обаче не ги поддържа и доста от дръвчетата са изпочупени, а храстите утъпкани. Като се добави и жегата през лятото, се получава една градинка която повече прилича на занемарено пасище. Ваня се заема с плевене прекопаване и засаждане на мястото. Сама купува овошки и семена за цветя, прави опънати по конец лехи. Започва да прекопава и полива и градинката от другата страна на блока. Вода взима от една дупка на 50 метра от лехите. Там от години има пукнат водопровод и често избива вода. Жената прави към стотина курса всеки ден с ведрата на ръце. По различно време и помагат и хората от блока. За разлика от тях, бабата не пропуска нито ден.

Блок 11 е с пищен зелен пояс

Въпреки възрастта си, жената работи и като чистачка във ВиК Бунар. Шефът и влиза в положение ако закъснее понякога, защото знае за ангажиментите към зелените и питомци.

Всеки ден по 100 пъти между дупката с водата и блока/на заден план/

Разликата между блок 11 и следващият е видна от пръв поглед. Освен че никъде другаде няма овощни градинки, тук всичко е чисто и подредено, макар в съседство работници от програмите по заетост на бюрото по труда, правят оборка на междублоковите пространства. 7-те жени и мъже от 18 до 50 годишна възраст обаче не се впрягат особено. Дават си чести почивки през които берат липов цвят от цъфналите дръвчета. През това време Ваня ситне около тях с кофите. За разлика от мнозина, знае задълженията към града си. При това изпълнявани съвсем безкористно.

Г.Христов

Липов цвят на аванта
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Съзнанието, че има какво да кажете и направите ще ви мотивира за действия, различни от планираните. Без притеснения ще настоявате да бъдете чути и да защитите тезата си. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, спечелвайки го с неподправено внимание и чар.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Горите от желание час по-скоро да видите резултатите от работата си. Очакванията ви са големи, но бъдете реалисти. Дайте преднина на уменията си, изпипвайте детайлите и нещата ще си дойдат на място. Много хора ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и точни.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За голяма част от вас денят е свързан с неотложни задачи, свързани най-вече с професионалната ви заетост. Трудът ви ще е ползотворен и ще постигнете намеренията си. Следвайки новостите, ще повишите интереса си към нови хора и познанства. За много от вас денят ще е наситен с положителни емоции, за които няма да чакате друг да ви ги създава.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Завършвате нещо важно, върху което работите от доста време. Това ще ви донесе желаното удовлетворение, още повече че получавате чудесни отзиви за работата си. Следете внимателно информация, която касае работата ви и не действате преди да сте предварително добре информирани. Очаквайте новина, свързана с вашия сърдечен партньор.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви занимават мисли как по-добре да организирате работата си за да стане тя печеливша. Някой ще ви постави в ролята на арбитър. Сами изберете дали да вземете участие или да запазите неутралитет. Но ви е нужно спокойствие за да вземете най-доброто решение за себе си. Финансите ви ще се стабилизират.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от професионален и личен характер ще решавате с прозорливост и делови подход. Постигнатото днес ще ви покаже посоката, която трябва да следвате, за да вървите ускорено напред. Финансовите затруднения няма да ви попречат на ентусиазма, още повече, че скоро ще ги преодолеете.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проявете разбиране към човека до вас, чието поведение ви смущава. Не бързайте да го съдите, за да не навредите на себе си. Изяснете си причините за това и ще спечелите симпатиите му. Други от вас ще пътуват за среща с места и хора, които ги интересуват. Административните въпроси ще се решават с известни затруднения, но в крайна сметка ще се справите.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансовите ви претенции ще бъдат задоволени и ще имате възможност да приключите успешна сделка. Както се казва парите сами ще ви намират. За да сте честни пред себе си, трябва да признаете, че от голяма помощ ви е личност, която решително се е намесила в кариерата ви. Предстои поврат в личния ви живот. За несемейни, това означава една нова романтична връзка, която ще прерасне в нещо сериозно.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да постигнете онова, което желаете трябва да подходите към задачите си грижливо и с нужната отговорност. На някои им предстоят изпитания, от които ще зависи професионалната им реализация. Не сте застрашени от фатални грешки. Любимите ви хора ще се погрижат вечерта ви да бъде приятна.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Съпътстващите проблеми ви причиняват тревога, въпреки, че са решими. Това се дължи на изострената ви чувствителност. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и направете компромис, щом трябва. Това го можете брилянтно. Парите ще ви застигнат в миг, който малко очаквате.
01 дек 2020
Последни новини