От х:

Днес в x:

1686 ученици са приети в гимназиите в Хасковска област на първо класиране

    Днес стартира записването на учениците в гимназиите, в които са приети на първо класиране, след положените изпити при завършването им на седми клас.

    Резултатите излязоха в платформата на МОН на 13-ти юли.

    Приетите подават документите си на място в училището, в което са приети.

    На първо класиране 1686 ученици от региона вече знаят в коя гимназия ще учат на есен. Записването в този етап е до 16-ти юли. Утвърденият план-прием за областта за учебната 2021/2022 г. е за 2058 места в 83 паралелки. 1756 са учениците, които са подали заявленията си за тези места. В системата, регистрираните седмокласници в областта са общо 2085. Някои от тях обаче кандидатстват в гимназии в други области, други са на поправителни изпити, трети са заминали в чужбина, обясни временно изпълняващата длъжността директор на Регионалното управление на образованието в Хасково Веселина Павлитова.

    Три са закритите паралелки в училища в региона след първо класиране, тъй като за тях е нямало кандидати. В ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“ е закрита паралелката „Промишлена електроника“, в СУ „Васил Левски“ отпада профила „Природни науки“, а в ПГЛП „Райна Княгиня“ е закрита паралелката “Производство на облекло от текстил“

    В Професионалната гимназия по туризъм „Александър Паскалев“ в Хасково обаче има нова специалност „Съдебна администрация“, а в Гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“ за първа година има прием в „Геодезия с разширено изучаване на английски език“.

    Има и нов профил в Хасковската езикова гимназия -“Биология и химия“

    В Професионалната гимназия „Проф.д-р Асен Златаров“ в Димитровград учениците от четири паралелки ще учат в дуална форма. Местният бизнес се включва в обучението и осигурява работни позиции по професиите: ресторантьор, машинен техник, техник по автоматизация и електротехник.

    Второто класиране за гимназиите и записването за него ще бъдат обявени през следващата седмица. В това класиране обаче учениците не могат да променят реда на вече посочените си желания за специалност и училище. Едва при третото класиране, тези, които все още не са се записали, ще могат отново да пренаредят желанията си, но спрямо останалите свободни места, напомни Веселина Павлитова.

    Второ класиране няма нужда да чака Ъшъл Неджиб, защото тя вече е приета с първото си желание-в математическа паралелка. Решила да кандидатства в Природо-математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин“ в Хасково покрай сестра си Есин, която вече е в 11 клас в същото училище.

    Общо 113 ученици са приети в математическата гимназия още при първо класиране с първо желание да се обучават тук. Средният бал за приема тази година в гимназията е 388.5904.

    130 места са общо обявените в гимназията. Повечето от паралелките са вече заети още в първия ден на записването. Такава е ситуацията и в Езиковата гимназия „Проф.д-р Асен Златаров“ в Хасково. Най-желаната паралелка там и тази с най-висок бал за прим е "английски с немски език“.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини