От х:

Днес в x:

Започна атаката на гимназиите, консултанти ориентират кандидатите

Тийнейджъри, решили да продължат да се образоват в професионалните гимназии, придружени от родители и роднини, образуваха огромна опашка пред залата на едно от ученическите общежития тази сутрин. Днес започна подаването на заявленията за прием след 7-ми клас. Въпреки че като цяло повечето от кандидат-гимназистите пристъпиха уверено в залата, на много от тях се наложи да ползват съветите на консултантите от Центъра за кариерно ориентиране.

14-годишната Мирела Кръстева попълни заявлението заедно с баща си Емил и придружена от 9-годишното си братче Християн. Докато каката и таткото умуваха за избора, малкият също внимаваше какво се случва наоколо. Въпреки че до последно Мирела се двоумеше кое от двете си предпочитания да запише на първо място, в крайна сметка избра „туризъм“ в Професионалната гимназия по туризъм в Хасково, а като второ желание „английски с френски език“ в Езиковата. Тя беше един от 110-те кандидат-гимназисти, които до обяд подадоха заявленията си.

Консултациите по кариерно ориентиране са тазгодишното нововъведение в кампанията. Целта е ако при някои от кандидатите се появи двоумение или неяснота за дадена специалност или профил, той да получи адекватно разяснение. През следващите три дни до 18 ч. учениците могат да подреждат предпочитанията си и да подават заявките си.

Първото класиране се очаква да излезе около 17 ч. на 26 юни, коментира експертът от РИО на МОН Иван Ванчев.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини