От х:

Днес в x:

Още една паралелка за осми клас закрита в Хасково след третото класиране в гимназиите, шест останаха наполовина

Още една паралелка за осми клас е закрита в региона на Хасково заради липса на кандидати, след приключване на третото класиране при кандидатстването на седмокласниците. Отпада паралелката за готвачи по направлението „Производство на кулинарни изделия и напитки“ в СУ “Св. Климент Охридски“ в Симеоновград, съобщиха от Регионалното управление на образованието. Така закритите паралелки в региона от началото на кандидат-гимназиалната кампания вече са четири. Още след първо класиране поради същото причина-че нямаше нито едно подадено заявление за тях отпаднаха три паралелки. В ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“ закритата паралелка е „Промишлена електроника“, в СУ „Васил Левски“ отпадна профила „Природни науки“, а в ПГЛП „Райна Княгиня“ е закрита паралелката “Производство на облекло от текстил“.

След третото класиране шест от паралелките остават наполовина, някои от тях са в защитените професии, за които има търсене на пазара на труда, поясни вр.и.д. директор на РУО-Хасково Веселина Павлитова.

Учебният процес ще се реорганизира заради това, че при тях ще имат по половин паралелка в Професионалната гимназия по електротехника и текстил “З.Стоянов“ в Харманли. Маломерната паралелка е „Оператор производство на облекло“. Наполовина остава и паралелката „Растениевъдство и зеленчукопроизводство“ в ПГТА “Н.Й.Вапцаров“. Наполовина съкратени са още:“Хлебар“ и „Сладкар“ в ПГТ“Ал. Паскалев“, както и „Електротехник“ в професионалното направление „Елекрообзавеждане на производството“ и дуалната „Машини и съоръжения за заваряване“в ПГМЕТ "Стойчо и Кица Марчеви"в Хасково.

Обявените свободни места в гимназиите за учениците, завършили седми клас, след третото класиране бяха общо 284. Част от паралелките вече отпаднаха, друга част от местата са заети към днешна дата, поясниха от РУО.

За трите разкрити нови специалности в професионалните и профилираните училища в региона, които ще приемат за първи път през септември ученици в осми клас, равносметката е сериозен интерес. Това са:„Съдебна администрация“ в Професионалната гимназия по туризъм „Александър Паскалев“, „Геодезия с разширено изучаване на английски език“ в Гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“ и новият профил в Хасковската езикова гимназия -“Биология и химия“.

За съжаление обаче дуалната форма на обучение в региона все още не привлича необходимото внимание от страна на учениците.

От четирите паралелки в дуална форма в Професионалната гимназия „Проф.д-р Асен Златаров“ в Димитровград, в които и местният бизнес се включи с осигуряването на работни позиции по професиите: ресторантьор, машинен техник, техник по автоматизация и електротехник, все още има свободни места след трето класиране.

За свободните места в гимназиите в осми клас може да се кандидатства до 10-ти септември. Тогава ще стане и окончателно ясно в каква степен е изпълнен утвърденият план-прием за областта за учебната 2021/2022 г., който е за 2058 места в 83 паралелки и дали още някои от тях ще отпаднат.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Си
    Силикона
    35 -1
    18:10, 10 авг 2021
    Да затворят града а след това държавата. Както ни е тръгнало с тези нови политици до тотален фалит ще докарат държавата.
    • По
      Порчо
      24 0
      18:37, 10 авг 2021
      А последният да цъкне АЕЦ-а, че да не направим мръсотия на комшиите!
    • АКО не се избият - скоро ще измрете
  • 2
    Оч
    Очевидец...
    33 -2
    18:13, 10 авг 2021
    А само като знам какъв процент от парелките които продължават да съществуват, се зема от "братята" роми, то жална му майка на производството и икономиката в България 😥
    • АН
      А н т и м а н г а л
      19 -2
      20:14, 10 авг 2021
      "Братята" мангасари уж ходят на училище, пък нито могат да четат, нито да пишат. Да му мислят пишман бизнесмените, дето с алчността си принудиха хората да напуснат България.
  • 3
    Че
    чета и не вярвам :(
    22 -1
    20:18, 10 авг 2021
    Та днес всичко е свързано с електротехника, електроника и хранене. С тези калпави политици всеки иска да учи за адвокат, съдия и ... държавна администрация.
  • 4
    Ка
    Кандидатка
    7 -3
    21:47, 10 авг 2021
    Какво стана с конкурса? Защо е врид началник?
  • 5
    Ан
    Анамай
    7 -10
    23:24, 10 авг 2021
    Как то учителите така и децата не стават за нищо
Последни новини