От х:

Днес в x:

На трето класиране - паралелка остана без нито един ученик

337 са свободните места в редовната форма на обучение в средните общообразователни училища и професионалните гимназии в хасковски регион след втория етап на приема след седми клас.

Някои от тях са под въпрос за закриване, призна Иван Ванчев от Регионалния образователен инспекторат в Хасково. В момента върви третото класиране, резултатите ще бъдат обявени до 20-ти юли.

„Все още не са се появили някои от завършилите 7 клас и има сериозно разминаване в общия им брой и тези, които са се завъртели в двете класирания досега. Някои от тях са отишли да учат в други градове, други пък са вероятно в чужбина“, коментира експертът от РИО на МОН. На 5-ти септември ще стане ясно дали някои от паралелките ще престанат да съществуват. Според разпоредбите условието е в нея да има записани минимум 18 ученици.

Справка в МОН обаче показа, че на този етап има специалности, за които не се е появил нито един мераклия. Такъв е случаят с „Електрически инсталации“ в ПГЕТ “Захари Стоянов“ в Харманли, където малко преди края на последното трето класиране има рекорден брой свободни места – всичките 26. За тази паралелка Ванчев призна, че действително е под въпрос.

За друга обаче, също с доста незаети места – 23, “Производител на селскостопанска продукция“ в ПГСС -Хасково, Ванчев коментира, че е рано да се каже дали ще отпадне. Опитът показва, че подобни паралелки в областния град се пълнят на финала, предимно от ученици, които успешно са издържали последните възможни поправки в началото на септември.

Незаети седем места все още има и в единствената музикална паралелка в региона, която е в СОУ “В. Левски“ - Димитровград.

В задочната форма на обучение, която се предлага в училища и гимназии в Стамболово, Димитровград, Тополовград и Хасково, незаетите места са 132.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ва
    Ванчев
    4 0
    15:20, 15 юли 2016
    Навсякъде 7 клас да се чете 8 клас
  • 2
    Vv
    VVC3
    6 0
    23:29, 15 юли 2016
    А ************** от общежитието кога най-после ще я пенсионирате. Отдавна навърши години за пенсия, а още си седи на началническия стол. Много ценен кадър.:)

Още новини

Последни новини