От х:

Днес в x:

Предложиха Борис Младенов за Почетен гражданин на Хасково - посмъртно

Изображение 1 от 3

    Предложиха Борис Младенов да бъде удостоен със званието Почетен гражданин на Хасково – посмъртно. Искането за това е по случай 100 години от рождението му.

    Инициативата е подета от Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково и читалище „Тракия 2008", откъдето преди месец стартираха подписка. В нея своя параф са сложили над 400 души, каза председателят на тракийската организация Кирил Сарджев.

    Предложението за удостояване на Младенов със званието „Почетен гражданин на Хасково“ е направено от Инициативен комитет и е подкрепено от петима почетни граждани на Хасково - Георги Граматиков, Ана Димитрова, Тодор Кожухаров, Васко Димов, Вела Казакова. Изпратено е до кмета на община Хасково Станислав Дечев.

    Борис Младенов е живял в периода 22.11.1920 г. - 18.01.1987 г. Родом е от Тополовград, но съзнателният му живот преминава в Хасково. Оставил е светла диря в летописа на певческото изкуство на града и общината. Трудовият му път започва в Народна работническа опера в Сливен през 1946 г. От 1954 г. до 1956 г. работи като диригент на „Смесен хор „Рилски звуци“ в Дупница.

    В Хасково идва през 1956 г., като първоначално ръководи Смесения хор „Ереван“ при Арменската организация и турския ансамбъл при читалище „Мустафа Субхи“. През 1957 г. е назначен за диригент на Смесен хор „Родна песен“ при читалище „Заря“. По негово време „Родна Песен“ достига до изключителни висоти. Младенов е диригентът, който променя стила и работата на формацията, като същевременно преобръща и мисленето на градската управа за значението на хоровото изкуство. В онези години колективът стига до 120 души. През 1969 г. за първи път хорът изнася концерт в столичната зала „България“, което повишава авторитета на музикално Хасково. Хорът е награждаван многократно на републикански фестивали със златни медали.

    През 1973 г. Борис Младенов става главен художествен ръководител на ансамбъла за народни песни и танци „Китна Тракия“. След серия успехи, през 1979 г. ансамбълът под негово ръководство получава най-голямото си признание, присъдено му е званието „Представителен“.

    Борис Младенов е награждаван многократно с държавни награди – ордените „Червено знаме на труда“, „Кирил и Методий“ първа, втора и трета степен, златни медали от републиканските фестивали. Ръководил е женския хор за школувано пеене при Окръжна болница – Хасково, девическия хор за школувано пеене при Икономическия техникум – Хасково, Народния хор – ученически при Техникум по облекло „Ана Май“ – Хасково. Оказвал е и методическа помощ на хоровите състави в Гарваново, Конуш, Болярово, Войводово, Въгларово, Орлово, Малево, Книжовник и Тракия.

    Очаква се да бъде внесена докладна записка в Общинския съвет на Хасково, където предложението за обявяването на Борис Младенов за Почетен гражданин на Хасково да бъде гласувано.

    „Убедени сме, че тази стъпка ще бъде посрещната с удовлетворение от културната общественост и гражданите на Хасково, над 1000 от които са пели в „Родна песен“, и ще бъде още един принос в утвърждаването на Хасково като съвременен духовен център“, се казва в предложението на Инициативния комитет.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Хр
      Христо
      7 -1
      00:13, 15 юли 2021
      Най после един достоен човек.
    Последни новини