От х:

Днес в x:

Учителката Тереза Андонова е Почетен гражданин на Хасково

Учителката по немски на няколко поколения в Хасково Тереза Андонова е новият почетен гражданин на Хасково. Присъждането на званието стана с единодушното решение на общинските съветници на Хасково днес.
 
Пред съветниците доводите за удостояването на Тереза Андонова с почетното звание защити вносителят на предложението -председателят на Общинския съвет Таня Захариева.
 
За присъждането на званието обаче инициативата е на учредителите и членовете на сдружение „АЛУМНИ ЕГ-Х“-възпитаниците на бившата Немска езикова гимназия – НЕГ в Хасково, чийто наследник сега е Гимназията с преподаване на чужди езици „Проф. Д-р Асен Златаров“.
 
За целта беше пусната и онлайн петиция, която подписаха 210 ученици, приятели и колеги на Тереза Андонова, от различни точки на света.
 
Те категорично застанаха зад думите, които описват признанието им към Тереза Андонова: За нас тя е не само учител, но и знакова личност за гр.Хасково. В годините, през които тя е работила само и единствено в Езиковата гимназия на гр. Хасково, бивша НЕГ, Тереза Андонова е подготвила стотици ученици от различни поколения – родители, деца, внуци, цели семейства, които са съхранили в себе си спомена за изключителния професионалист, за човека, който е правил за другите всичко от душа, за приятеля, който ги е водил по пътя на предизвикателствата и им е помагал да се справят в най-трудните ситуации. Неизброими са нашите успехи като нейните възпитаници, тя е между тези, на които ги дължим, защото винаги е била отдадена на професията си, била е наш приятели и съветник в трудни моменти. Благодарим ти, Тереза!
 
„Тереза Андонова е водещ учител, които дава своя пример и помага на по-младите си колеги да придобият опита, знанията и уменията, които да поставят община Хасково на високо образователно равнище. Днес имаме възможност да отдадем признателност на един учител, който е преподавател на поколения хасковски ученици, сред тях има и представители в Общинския съвет“, посочи на сесията Деян Янев, който е общински съветник и директор на Езиковата гимназия в Хасково.
 
Друг от общинските съветници-Делян Делчев призна, че също в семейството си има няколко поколения, на които Тереза Андонова е преподавала и я посочи, освен като учител, и като общественик.
 
През 2021 г. Езиковата гимназия в Хасково отбелязва своя 50-годишен юбилей.
 
Тереза Андонова започва своя трудов стаж през 1970 година и е сред първите учители, които полагат началото на вече утвърдилата се в годините традиция в Хасково да се изучават европейски езици.
 
Тя завършва Немска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ и е назначена да преподава в започналия експериментален първи випуск с интензивно обучение на немски език в Хасково. След създаването на Немската езикова гимназия през 1971 е водещ учител.
 
В годините, през които е работила само в Езиковата гимназия, Тереза Андонова е подготвила стотици ученици от няколко поколения.
 
През 1999 г. е избрана да представлява учителите от Хасково на приема на президента на България по случай 24 май. През 2005 г. е удостоена с престижната награда „Неофит Рилски“.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

  • 1
    Ко
    Коцето
    26 -2
    13:05, 23 апр 2021
    Дълги години бъдете жива и здрава! Честитя Ви сърдечно удостояването най-високото звание в нашия град. Това, което аз съм постигнал в живота, го дължа в не малка степен и на Вас, защото преди много години в тогавашната Немска гимназия от Вас научих освен езика още други много важни неща.
    Още веднъж честито и благодаря!
  • 2
    Ма
    Мария
    24 -2
    13:33, 23 апр 2021
    Прекрасен учител и човек! Абсолютно заслужена награда.
  • 3
    On
    One Euro Man
    22 -2
    14:57, 23 апр 2021
    Невероятна жена. Не само учител и човек, а истински просветител!
    Желая и здраве и дълголетие!
  • 4
    Ни
    Никола
    11 -2
    15:08, 23 апр 2021
    Учителите винаги остават в сърцата на своите учители. 1967-71 учих в Минния техникум( днес Спортното). С вълнение си спомням моите учители Тодоров, Христов, Трендафилов, Атанасова, Севова, Козарев, Мицев, Кирчев, Бонева.
  • 5
    Ко
    КОРЕКЦИЯ
    13 0
    15:09, 23 апр 2021
    ...... В сърцата на своите ученици....
  • 6
    Ян
    Янко Митев
    9 -2
    16:40, 23 апр 2021
    Честито Тереза! И аз гласувам за тебе!
    • 11
      1111
      8 -2
      17:06, 23 апр 2021
      Митев, какво стана със строежа зад стадиона. Защо спря да действаш.
    • Ян
      Янко Митев
      1 -4
      18:48, 23 апр 2021
      И кой ви каза че съм спрял?
    • 11
      1111
      3 0
      23:40, 23 апр 2021
      Нищо не се чува.
  • 7
    Ко
    Коста
    5 -4
    16:46, 23 апр 2021
    И мене ме е учила.. На труд, усърдие, съпричастност..

    Изначално комунистически добродетели.
  • 8
    Ва
    Валя. К.
    9 -2
    18:11, 23 апр 2021
    Честито Тереза, ти заслужаваш. Бъди здрава и още много хубави срещи с теб.

Случаен виц

Последни новини