От х:

Днес в x:

Чудо: За един ден осъдиха на 7 г. затвор изнудвача Лавчев

Съдията Кольо Димитров чете присъдата

Чудо невиждано сътвори днес хасковският окръжен съд, като успя в рамките на едно заседание в един ден, да осъди на 7 години затвор бившия заместник генерален директор на Националната ветеринарно-медицинска служба Леонид Лавчев. Тази сутрин той застана на подсъдимата скамейка по обвинение в изнудване на мандрата „Булмилк тонус“ в с. Конуш, а вечерта малко преди 17 часа си тръгна вече осъден.

Леонид Лавчев бе арестуван в началото на ноември миналата година, след като антимафиоти спипаха куриер с 1000 лева, предназначени за него. Парите бяха от изнудваните собственици на мандрата.

В продължение на месеци самозабравилият се чиновник, по думите на прокурора Павел Жеков, арогантно изнудвал млекарите да плащат, за да не ги скъса от проверки и в крайна сметка да затвори предприятието.

Такава наистина била правена в конушенската мандра от пловдивски ветеринарни инспектори. Тя била нагло тенденциозна и трябвало да послужи като пример какво чака бизнесмените, ако не си платят рушвета.

Заплахите на Лавчев стигали до двамата собственици на мандрата – Николай Славчев и Байчо Бахов с посредничеството на шефа на ДВСК - Хасково д-р Христо Вълчанов. Пред съда днес той потвърди това.

Показания даде и генералният директор на НВМС Йордан Войнов.

Шефовете на конушенската мандра на два пъти пращали по 1000 лева за големия началник-изнудвач в София. Първият път куриер бил Ангел Петков – баджанак на Лавчев. Вторият път – Тенчо Пасков, който бе арестуван с парите на път за офиса на съпругата на Лавчев в Хасково.

Постановените 7 години затвор са при първоначален строг режим и трябва да бъдат изтърпени в общежитие от закрит тип. Освен това се конфискува половината от софийския апартамент на Леонид Лавчев. Той ще трябва да плати глоба от 6000 лева и да възстанови в полза на дължавата първите 1000 лева, които е прибрал като рушвет от мандрата в Конуш.

Присъдата може дасе обжалва в 15-дневен срок пред пловдивския апелативен съд.

Тодор Кръшков

 

Леонид Лавчев напусна храма на Темида минути преди 17 часа вече осъден
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини