От х:

Днес в x:

В Деня на Узунджово: Бира и водка сутрин, вечерта-на въртележката

Наздраве!

Вяло стартира поредното издание на вековния Узунджовски панаир.

Населения със атракциони и сергии селски площад пустееше в очакване на гости по случай денят на Узунджово-21-ви май. Не можахме да открием никой, който да каже каква е програмата за довечера. Кметът Ванчо Ванчев бил по обекти, секретарят Дениза със „субекти“ каквото и да означаваше това.

„Ето я програмата“ обявиха насядали местни, докато пресушаваха каси бири на масичките пред близкото заведение. Въпреки ранния час/10 часа/ някои залагаха твърдо на водка. „Довечера на въртележката“ многозначително дообясниха графикът узунджовци.

„Ще има жива музика, ма няма жива душа“ оплака се сергиджийка ветеран, докато бягаше от фотообектива на Haskovo.net. Други позираха с удоволствие/виж снимка 1/

Бира и памук шекер бяха единствените добре вървящи стоки
На площада наистина нямаше жива душа

Панаирът в село Узунджово датира от 1730 година, макар началната дата да е спорна. До 1876-та година е главния панаир в южна България като събира по 50 хиляди души, предимно търговци. Там се предлагат стоки от всички краища на Османската и Австрийската империи. Първо там в българските земи проникват манифактурните стоки от тогавашната работилница на света Англия. Значението на панаира постепенно се изгубва след Освобождението, като в по-ново време го наследява Пловдив.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини