От х:

Днес в x:

1 °C

Иван Минев: Карал съм на задна гума със 160 км./ч

Иван Минев е основател на неформалната организация за екстремни спортове Hellstorm. Поставя началото заедно с приятели преди 10 години. Първите им каскади са с велосипеди и скутери. Каране на мотор на задна гума и шофиране на кола на две гуми са малка част от атрактивните умения на Иван. 25-годишният хасковлия изпробва всичко в бранша - ендуро, стънт, пилотиране на самолет, гмуркане.

Кара мотор Yamaha R1 и Audi RS6.

Лидер е на отбор по стънт. На последното състезание в Ямбол мотористите от тима печелят призови места.

Иван Минев е възпитаник на Езиковата гимназия в Хасково. Завършил е семестрално право в Благоевградския университет и му предстоят държавни изпити.

Иван Минев, любител на екстремни спортове

- Колко метра можеш да изминеш с мотора на задна гума?

- Мога да измина километри. Но не всеки толерира подобно изпълнение на пътя.

- Не е ли опасно?

- Опасно е, винаги има риск. Затова караме на специални места като летища и полигони. При истинския стънт скоростта е по-ниска. Не е просто каране на задна гума. Стънт е каране на задна гума с изпълнения на различни номера. Това е контролирано каране на задна гума. Карал съм мотора на задна гума със 160 км./ч., но това не е стънт. И го таксуват като улично хулиганство.

Стънт се кара с 30-40 км./ч. и се изпълняват различни упражнения - шпагат, краката се изнасят пред кормилото.

- Не е лесна работа. Трябва да имаш добра физическа подготовка.

- Всичко е тренировка. В България този спорт практикуват 15 човека, дисциплината се налага едва от тази година.

- От кога караш мотор?

- От малък, още нямах книжка. Започнах със скутер.

- Падал ли си?

- Да, но не съм имал сериозни травми.

- А този белег под окото?

- Той е от детската градина, имам и един от водни ски.

- Какви подобрения трябва да се направят на мотора, за да се практикува стънт?

- Моторът трябва да е пистов. Слага се по-голяма задна зъбчатка и предпазители на двигателя, защото при тренировките често се пада. Кормилото се подменя с по-голямо и широко. Извежда се ръчна спирачка. Слага се допълнителен заден спирачен апарат. Мога да се правят много подобрения, зависи колко средства можеш хвърлиш.

- Колко е минимумът?

- 5 000 лева. Оттам нагоре няма таван. Само джантите могат да струват 6 000 евро.

- Плащал ли е някой 6 000 евро за джанти в България?

- За стънт не. За гъзария - да.

- Задължителна ли е екипировката?

- Някои карат с екипировка, други - не. Каската е задължителна. Скоростта е ниска и това е предимството, освен това номерата се правят на полигон.

- Лесно ли се вдига мотор на задна гума?

- Никой не се е родил научен. Започва се с по-малко. Първо вдигаш една педя и изминаваш няколко метра. Има ентусиасти, които се научават за няколко седмици.

- Как преодоляваш страха? Не може да няма страх.

- Ако няма страх, няма граници. А това означава, че няма да живееш дълго в този спорт. Страхът се контролира. Трябва да познаваш машината, да си уверен и да знаеш какво правиш.

- Как разбираш къде е твоята граница?

- То се усеща отвътре. Някой се надценяват и затова падат. На всеки се е случвало - и аз съм падал.

- Караш кола на две гуми. На кого е автомобилът?

- На една автоморга по пътя за Болярово. Там ни дават коли временно и после ги връщаме. Това е Ламборджини жигулардо. Затова е жълто и е изрязан предния капак.

- Как управляваш колата на две гуми?

- Става с естакада, по която минават десните гуми. Въпрос на тренировки и баланс.

- Колко време ти трябваше, за да научиш този номер?

- Не си спомням. Но всеки може да се научи за седмица при добри тренировки. Тайната е в третото колело, което се слага, когато се учиш. То е като помощните колела, които се прикачват на детските велосипеди.

- Всеки ентусиаст ли би научил?

- Стига да има желание, упоритост и време. Това е като с пианото, не всеки може да се научи да свири.

- Колко е най-високата скорост, която си вдигал с кола и мотор?

- С аудито 334 км./ч.

- Къде ги вдигна?

- Няма да кажа къде.

- А с мотора?

- С мотора 300 км./ч, но в самата скорост няма адреналин.

- В кое има?

- В уменията. Всеки може да вдигне тази скорост, ако има подходящ мотор.

- Колко често се обажда майка ти, за да те пита как си?

- Майка ми е непрекъснато под напрежение. Не искам да съм на нейно място. Родителите ми никога не са ме спирали. Имат неутрална позиция, не казват нито да, нито не. За тях най-важно е да си гледам следването.

- Как ще коментираш карането на мотор на задна гума в града? Наш екип снима такова изпълнение преди няколко месеца на Кърджалийска.

- Трябва да се види и "другата страна на монетата". От гледна точка на закона няма нарушение - щом нещо не е забранено с нормативен акт, се счита за разрешено. Законът не казва, че не може да се кара на една гума. Проблемът по-скоро е от морална гледна точка. Тук нещата са доста субективни - някои одобряват, други са против. Къде е границата тогава? Границата е там, където започват да се нарушават свободите на останалите участници в движението. Ако притесняваш другите и ги караш да отбиват, да натискат спирачки и да се чувстват застрашени, не е правилно и не би трябвало да се случва. Идва въпросът и за риска - не е ли опасно? Риск винаги има, но той е не по-висок от този на всички останали участници в движението. Не смятам, че е по-опасно от паркираните коли в близост до кръстовище. Например кръстовището на ул. "Дунав" с ул. "Булаир". Заради спрените коли няма видимост и всеки път, когато минавам оттам разчитам на късмета. Но това са масови и ежедневни явления, които се приемат за нещо нормално. Случаят на Кърджалийска е по-скоро изключение, затова и интересът към него е толкова голям. Не казвам, че е хазарт с живота, но шансът някой да загуби контрол, да падне и да се нарани сериозно е толкова голям, колкото да катастрофираме, когато говорим по телефона, докато шофираме - опасно е, но всички го правим.

- Разкажи за катастрофите.

- Влезнах с колата в канавката миналата година. Връщахме се с мои приятели от морето. Изпреварвам колона, прибирам се, пътят пред мен чист. Един караше срещу мен и реши да направи обратен завой преди Стара Загора. Не можах да спра. Вярно е, че карах над разрешената скорост. Имах 6 метра спирачен път и се забих в канавката. Онзи замина. Свидетели казаха номера му, но полицаите обясниха, че не сме се ударили. Имахме късмет, не уцелихме дърво. Бяхме четири човека в колата.

Предполагам, че подобна е била ситуацията с Тихомир миналата година, когато бус засече мотора му по пътя за Димитровград. Бусът искал да прави обратен завой. Приятели са ми казвали, че са засичали този същия да завива на същото забранено място. Вярно, че Тихомир е карал бързо, но за катастрофите винаги има и други фактори. Трябва да внимаваш и да се пазиш от всичко.Има доста агресия по пътя. Всеки свири, псува. Няма смисъл.

- Имал ли си рискови ситуации с мотора?

- Някой излиза отнякъде и минаваш на косъм. Не знам дали е уместно да кажа за Сашо, който почина преди 4 години край Ямбол. Бяхме заедно, когато се случи. Бяхме група от пет шест мотора, отивахме на събор. Карахме много бързо. В няколко ситуации бяхме на косъм. Малко преди Ямбол има дълга права отсечка. Бях последен, защото не можах да издържа на темпото им. Срещу мотора излезе автобус, който зави в пресечка, Сашо го заобикаля, но след автобуса идва камион и той се забива в него.

- За какво са те глобявали?

- За неправилно изпреварване, паркиране, светлини.

Интервю на Христина Котларска

Видео с лудите каскади на момчетата от Hellstorm.

Иван Минев с ямахата на предна гума

Атрактивно изпълнение на едно от момчетата от Hellstorm
Не пробвайте това

Уникалното Lamborghini Жигулардо,зад волана е Минев
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постигате значителен успех в дадена област, което ще ви даде увереност да продължите с по-големи амбиции. Не губите почва под краката си дори в критични моменти, а това издига авторитета ви сред всички около вас. Разширете контактите си и бъдете сигурни, че ще успеете да разрешите личен въпрос. Запознайте се с дадена ситуация, преди за изкажете мнение.
28 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се върху задачите, чието приключване предстои. Взетите решения ще са от важност за дни напред, за това е добре да сте последователни в действията си. Стартирането на нов проект ще ви обнадежди с реалната възможност да подобрите финансите си. Хубави новини.
28 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не прехвърляйте раздразнението си върху околните, щадете нервите им. Ако имате своите безпокойства се съсредоточете върху проблема, без да си го изкарвате на когото и да било. Не залитайте в мрачни мисли, а се изправете, усмихнете и заживейте по-ведро. Имате много причини да се радвате на живота си.
28 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Дава ви се шанс, който не бива да изпускате. Концентрирайте се и покажете най-доброто от себе си. Материални придобивки и свързаните с тях формалности ще променят плановете ви за деня. Семейството ви очаква решения, които бързо трябва да вземете. От тях ще зависят много неща.
28 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Съсредоточете се върху задачите си, предстои да вземете отговорни решения и следва да сте в добра кондиция. Независимо от натовареността си бъдете отзивчиви и не пренебрегвайте хората наоколо, общото настроение влияе на работоспособността ви. Следвайте разума и сърцето си, за да постигнете хармония със себе си.
28 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
28 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Емоционални преживявания, породени от нов партньор или клиент на работното ви място ще промени хода на работата ви. Във всички случаи не допускайте да навредите на доброто си име. Не налагайте идеите си, само защото позицията ви го позволява. Съмненията запазете за себе си.
28 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С повишаване на активността ви ще расте и умората, но бъдете внимателни и не допускайте недоглеждане в работата си. При работа с документи не подписвайте неща, със съдържанието на които не сте запознати достатъчно добре. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
28 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви ще бъде натоварен за това не си губете времето в безсмислени спорове и не отдавайте голямо значение на дреболиите. Не разпилявайте енергията си, а се съберете и довършете започнатото. Ничии чувства не бива да се пренебрегват, още повече на човек, който силно ви привлича. Ако сте сгрешили-поправете се.
28 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Близостта ви с човек, с когото ви свързват общи интереси в бизнеса, в културната сфера или в чисто духовен план ще ви помогне по-лесно да преодолеете възникващите затруднения днес. Но и не само заради това ще бъдете на точното място и време днес. Интуицията ви подсказва, че трябва да се действа сега, и не грешите.
28 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате успехи, ако сами се погрижите за себе си и не чакате друг да го направи. И друг път сте изпадали в подобна ситуация, за това няма да бъдете затруднени. Освободете се от зависимости, които ви пречат да се развивате духовно. С артистичните си таланти ще печелите аплодисментите на публиката.
28 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате конкретни идеи за развитието на дейността си, но ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие. Засега се задоволете с нещата, които ви се налага да вършите. Действате прекалено прибързано в личен план, не смятайте че нещо ще дойде наготово. Повечето компромиси, които правите ще са само от ваша полза. Вечерта ви очаква интересно събитие.
28 ное 2020
Последни новини