От х:

Днес в x:

Поетът Кръстьо Кръстев запали огъня на Дните на поезията

Кръстьо Кръстев пали огъня на поезията в Димитровград

Доайенът на поетите в Димитровград Кръстьо Кръстев запали огъня на ХХІ-те Дни на поезията "Пеньо Пенев" малко след 17.00 часа днес. Тазгодишните поетични празници са посветени на 80-годишнината от рождението на патрона Пеньо Пенев и 40 години от учредяването на наградата. Първият лауреат на Пеньовата награда е поета Дамян Дамянов, а за втори път от както съществува празника се връчва международна награда. След Булат Окуджава, тази година ще я получи турския поет Йоздемир Индже.

След официалния старт, празниците се пренесоха в Лятната читалня на библиотеката. Там бе открит средношколския пленер и бяха връчени наградите на победителите в регионалните ученически конкурси. Творческа вечер на гостуващи и димитровградски поети събра любители на словото под един покрив. Сред гостите бе и синът на Пеньо Пенев-художника Владимир Пенев.

Международният лауреат на наградата Йоздемир Индже минути след запалването на огъня, заедно с кмета Стефан Димитров и председателя на ОбС Катя Чалъкова

Стихосбирката на Пеньо Пенев "Жребий" бе представена тази вечер в Лятната читалня на Градската библиотека, за пръв път тя е преведена на четири езика.

Творческа вечер на поетите в Лятната читалня на библиотеката
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини