От х:

Днес в x:

Побъркват ученици и учители: 8 изпита през май

Изпитите ще са по-чести от абитуриентските балове през май

Поне 8 изпита ще се стоварят върху главите на ученици, учители и образователни експерти през месец май, потвърдиха от образователния инспекторат. При това, става въпрос за минимума.

Първи над тестовете започват да се потят 4-класниците, с външното оценяване. Началото е на 10-ти май/понеделник/, като всеки следващ ден до края на седмицата децата се препитват по друг предмет. Целта на този тип изпити е да се прецени качественото преподаване и пълноценното усвояване на учебния материал. Затова и проверката става от преподаватели от други училища.

Следват външните оценявания за 5, 6, 7-ми клас. През тази година седмокласниците могат да изберат оценката от външното оценяване да бъде вход за профилираните гимназии. За целта трябва да решат и втория модул от изпитните тестове. В случай, че се ограничат само с първия, получената оценка се взима само като текуща за срока. Получената оценка от външното оценяване задължително се вписва в дневника, не както досега – пожелателно.

За кандидатстване в самите профилирани гимназии, седмокасниците се явяват на 27 ми май по български език и литература и на 31-ми май по математика.

Средношколците пък са фокусирани върху датите 14 и 17-ти когато са държавните зрелостни изпити. Абитуриентите учат до 7-ми май. После в периода до първата матура имат право да се явят на изпит за промяна на оценката. Могат да направят това по максимум 3 предмета. Промяната на оценката е окончателна, предупреждават от инспектората. В случай че получената оценка е по ниска от оформената до тогава за срока, 12-класника не може да се откаже от нея и да се върне на предишната. В това е и риска.

Задължителните матури са две - по БЕЛ и избираем предмет. Зрелостникът обаче може да се яви на неограничен брой матури. Матурите по желание се точат в цялата седмица след 17-ти, включително събота и неделя.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини