От х:

Днес в x:

Доайенът Петко Бочаров идва за "Южна пролет"

Дебютантите в тазгодишното издание на националния литуратурен конкурс "Южна пролет" са 27. С поетични творби се представят 14, 10 участват с проза. Киносценариите са 2, само една е книгата в жанра литературната критика и литературна история. Това обяви на брифинг директорът на отдел "Хуманирани дейности" в общината Анна Йорданова.

От Хасково дебютира 35 - годишната Светла Ангелова. Тя участва с "Невъзможна реалност". Яна Тодорова от Димитровград участва с "Целувки през стъклото".

Тридесет и осмите литературни дни ще се проведат от 21 до 23 април. 18 водещи издателства в България ще представят изданията си в базара на книгата на пл. Атлантически. Изложба на дружеството на хасковските художници "Рисунка и още нещо..." ще бъде подредена в галерия "Форум". Тя ще бъде открита от 17.00 часа.

Огънят на литературните дни ще бъде запален в 18.00 часа пред ДКТ "Иван Димов". След това е насрочена творческата вечер на поета Любомир Левчев. Водещ ще бъде актрисата Нона Йотова, която дебютира в това издание на конкурса с любовна лирика. В Клуба на културните дейци от 20.00 часа започва лауреатската вечер на Александър Шпатов, който взе наградата за проза през 2006 година. Гриша Трифонов ще представи своята книга "Югоизточна порта" същата вечер.

Журналистът Петко Бочаров ще представи автобиографичната си книга "Картини от три Българии". Доайенът ще гостува в театъра на 22 април. Председателят на Съюза на българските писатели Николай Петев ще участва в дискусия "Съвременната българска литература" на 23 април. Срещата ще се проведе в РБ"Христо Смирненски" от 16.00 часа.

Церемонията по връчване на наградите ще се състои в театъра от 18.00 часа.

Председател на журито е проф. Боян Биолчев. Младите таланти оценяват още проф. Валери Стефанов, писателката Здравка Евтимова, кинорежисьорът Иван Павлов, литературният критик Ани Бурова и хасковската поетеса Ели Видева.

Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини