От х:

Днес в x:

Козуначена пита с локум и бадеми

Козуначена пита с локум и бадеми

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Всички продукти, трябва да са поне със стайна температура, но в никакъв случай хладни или студени.

Разтворете маята в половината прясно мляко с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Разбийте яйцата и добавете предварително стопената в 2-3 с.л. вода захар. Добавете киселото мляко и останалото прясно мляко. Най-накрая добавете ароматите и активизиралата се мая. Постепенно добавяйте брашното със стрития в него витамин С. Към края започнете да добавяте при замесването стопеното масло, разбъркано с олиото.

Готовото тесто премесете отново с портокаловите и лимонови коричките. Ако е нужно, добавяйте по още малко брашно.

Оставете готовото тесто да втаса напълно на топло място.

Втасалото тесто разделете на 7-9 топки. Всяка се разтегле, добавят се пожелание ядки, стафиди или парченца локум, а може и всичко. Фитилите се усукват, след което се завиват на тока. Така приготвените топки се подреждат в подмазнена тава.

Загрейте фурната на 50 градуса и сложете козуначената пита да втаса вътре за още 15 минути. След това я намажете с разбит жълтък с малко олио или вода и сложете да се изпече вече на 180 градуса с вентилатор само отдолу за 20 мин. След това включете да се пече и отгоре и изпечете козуначената пита до гортовност. Към края може да я поръсите с малко бадеми и захар, които ще й придадат много хубав вид.

Източник: gotvach.bg

Последни новини