От х:

Днес в x:

САЩ гонят талибаните с хеви метъл

Специалните служби на САЩ вкарват в действие ново оръжие за борба срещу талибаните в изолираните племенни райони в Южен Афганистан - хеви метъла, съобщи британският вестник "Дейли телеграф".

"Талибаните мразят музиката", заяви американски сержант, участвал в тайни психологически операции в провинция Хелманд.

Американците използвали тази тактика при операция "Мощарак" в град Марджа, където в разгара на битката от брониран автомобил, натоварен с мощни тонколони, звучали популярни парчета в стил кънтри, хеви метъл и хард рок. Музиката се чувала на разстояние от една миля, а песните били селектирани така, че "да прогонят талибаните".

"Някои от местните се оплакват, но това е начин да отблъснем бунтовниците. Освен това музиката мотивира морските пехотинци", добави сержантът след оглушителен няколкочасов сет, в който звучаха парчета на "Металика", "Офспринг" и "Тин Лизи".

По думите му освен музика американските сили пускали съобщения от афганистанското правителство, както и заплахи срещу талибаните. Няма обидни думи, но им казваме, че ще умрат, каза сержантът.

Трудно е да се каже доколко този метод може да накара талибаните да се разбягат в паника, но местните деца със сигурност не харесват тактиката, отбелязва изданието. Много от тях прикриват ушите си ръце, за да се предпазят от "офанзивата" на тежки китарни рифове, оглушителен бас и барабани.

Лейтенант Брайън Крисмъс, командир на морската пехота в южните част на Марджа, заяви, че не знае за музикалната психоатака. "Това е неуместно", каза той. "Ще поискам това да спре незабавно."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини