От х:

Днес в x:

Оправдан осъди прокуратурата

Оправданият от съда по обвинение в присвояване бивш шеф на земеделска кооперация Паско Запрянов от димитровградското село Бодрово на свой ред осъди прокуратурата. Делото бе гледано днес в хасковския окръжен съд, който даде обезщетение от 1500 лева на бившия подсъдим.

Срещу Паско Запрянов е имало две наказателни производства – за присвояване, по което бил оправдан, и за документни престъпления, за които е бил осъден.

Заведеният от него иск срещу прокуратурата е бил по закона за отговорността на държавата. Запрянов искал обезщетение затова, че срещу него е било повдигнато обвинение, по което магистратите са отсъдили, че е невинен. Искът бил за 15 бона, но съдът намалил сумата на 1500 лв.

Подобни дела не са рядкост, признаха от окръжната прокуратура в Хасково. Оттам добавиха, че обезщетенията се плащат от техния бюджет. Само за миналата година в хасковския съд са водени 9 такива процеса. Едно от най-големите присъдени обезщетения е било 35 000 лева. Тези дела са предварително спечелени, признаха магистрати с червени тоги.

Адвокат на Паско Запрянов бил Божидар Иванов от Димитровград. Юристът се е превърнал в истинско страшилище за местните обвинители, защото издирвал оправдани от съда, завеждал от тяхно име иск по закона за отговорността на държавата и печелел.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини