От х:

Днес в x:

9 °C

Правят пункт за туберкулозни в циганската махала

Д-р Иван Петров ще е един от тримата специалисти, които ще диагностицират безплатно туберкулозата

Пункт за прегледи за туберколоза и други болести на белите дробове ще бъде разкрит в ромската махала, съобщи началникът на местния ТУБ диспансер д-р Ирина Караманова. Той ще се помещава в сградата на банята в Квартал Република. От 22-ри до 31-ви март там ще се извършват безплатни прегледи на неосигурени и осигурени лица за туберкулоза и всички белодробни заболявания. За проверка на неосигурени лица се разкриват и два допълнителни кабинета в сградата на диспансера. Така вече трима специалисти по белодробни заболявания ще преглеждат всички желаещи независимо от техния осигурителен статус от 7.30 до 17.30 часа. Мониторингът е по повод световния ден за борба с туберкулозата на 24-ти март.

Самият преглед се състои от 3 части. Първата е анкета, която преценява рисковата група на пациента. Втората е същински преглед от лекар специалист. Освен прослушване на стетоскопа, се прави и измерване на капацитета на белите дробове и при нужда се взимат проби от храчки и секрети. При съмнения за някакво белодробно заболяване пациентът се праща на рентген. Целия пакет услуги струва около 50-на лева на частно, но в този период ще е безплатно за всички дори и да са здравно неосигурени.

Стотици хасковлии се прегледаха безплатно в края на миналата година. Сега няма да се налага да бият път чак до Болярово
Д-р Ирина Караманова

Заболеваемостта от туберкулоза бележи рязък спад за региона, съобщи добрата вест д-р Караманова. Новите случаи са само 69 за миналата година. Процентът на заболелите е паднал от 37 на 26 на 100 хиляди население. Няма открити случаи на мултирезистентна туберкулоза/устойчива на лекарства/. Няма открита панацея обаче, поясни д-р Караманова и затова призова гражданите към засилена профилактика.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Укротете темпото, денят не е подходящ за инициативи и активност, от какъвто и да е характер. Усамотението ще ви се отрази обновяващо на психиката и мисленето. Не мислете за работа и пари, дори и да ви се струва, че е наложително. Ще поемете в тази посока, но не днес.
06 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате прекалено много енергия за да прекарате деня в почивка. Заемате се с какво ли не, докато накрая не откриете онова, което наистина ви удовлетворява. В личен план ви очакват много приятни мигове с човека до вас. Помислете обаче преди да предприемате по-рисковани начинания днес. Моментът не е подходящ.
06 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Телефонно обаждане може да обърка плановете ви. Използвайте свободното си време за необходими дейности в дома ви, но не ангажирайте околните непременно да ви помагат. Ако се окажете между две противоположни мнения, но не избързвайте да вземате страна. Изчакайте и ще спечелите.
06 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е чудесно. Захващате се с много дела наведнъж, но учудващо за хората около вас, успявате да ги свършите по задоволителен начин. Ще се изненадатe от реакцията на свой близък човек за нещо, което възнамерявате да свършите в близо бъдеще. Дайте шанс на човек, с когото сте в незадоволителни отношения да покаже на какво е способен.
06 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес сте особено привлекателни за околните и най - вече за представителите на противоположния пол. Не се поддавайте на чужди внушения, колкото и примамливи да изглеждат те. Получавате добри новини, които разплитат доста възможности.
06 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще прекарате спокоен ден в домашна обстановка, което ще бъде много полезно за възстановяване на душевния ви баланс. Спокойно можете да се посветите на любими и разтоварващи занимания, като оставите работата настрана. Околните често ще се допитват до вас, а вие бихте могли да им бъдете много полезни с точните си съвети.
06 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съществува вероятност да останете разочаровани от някой или нещо. Залагате прекалено много на събитие, което няма да оправдае очакванията ви. Вслушайте се в съвета на свой близък, попадал в аналогична ситуация. Заемете се с нещо, което ви е приятно, и което ще отклони мислите ви от грижите, които мислите, че имате.
06 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Създайте си приятни занимания, с които да се откъснете от мисли, свързани с работата, грижите и тревогите ви. Умението ви да решавате проблемите по по-нестандартен начин ще привлече на ваша страна човек, с който ще имате общо бъдеще. Ще срещнете подкрепа за своя идея, която разработвате от доста време.
06 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приемате като предизвикателство онова, с което се заемате днес. Стараете се да внесете спокойствие около себе си и наистина успявате. Важен за вас партньор е взел решение, което считате за неуместно, но навреме съумявате да го възпрете. Привлечени сте от идея, която е трудноосъществима, но не и невъзможна.
06 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въображението ви не познава граници, а и енергията ще ви е достатъчна за да осъществите идеите си. Ако успеете да съхраните ентусиазма си, ще стигнете до добри резултати. Сияйното ви излъчване ще ви подари нови приятели и ще ви превърне в желани партньори. Към вас се насочват повече от добри сили.
06 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви се отдава да намирате по-лесно това, което търсите. Дали спокойствие или нови занимания, към всичко ще се отнесете сериозно и с мисъл за близките си. Което не е никак малко, като се има предвид свободолюбивия ви дух и поведение. Не демонстрирайте с повод и без повод самочувствието си.
06 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Здравето ви изисква щадящи грижи, пренебрегването на които може да доведе до усложнения. Отношението ви към конкретна задача изисква да бъде преразгледано, предвид настъпили промени и условия по изпълнението й. Ще реализирате идея, която добре се вписва в плановете на онези, които очакват това от вас.
06 дек 2020
Последни новини