От х:

Днес в x:

4 от 11 прегледани със съмнения за туберкулоза

Всяка трета преглеждана жена е със съмнителни симптоми за Туберкулоза

4 жени са дали съмнителни проби за туберкулоза от 11 прегледани за два часа днес сутринта в Здравния център в квартал „Република“. От понеделник там функционира кабинет за безплатни прегледи на осигурени и неосигурени. Изследванията са по повод световния ден за борба с туберкулозата-24-ти март.

„Обикновено при нас идват със затруднено дишане, храчки, загуба на тегло. Почти винаги констатираме някакво заболяване на дихателната система“, коментира д-р Дора Владимирова. Някои от пациентите даже вече са лежали на 8-я етаж в бившия ТУБ диспансер в Болярово. Именно там са туберкулозно болните. На съмнителните случаи се прави манту. Това е процедура, при която се вкарват убити бацили в организма. Ако има туберкулоза, се наблюдава имунна реакция до 72 часа. Пациентите с оплаквания се изпращат към Болярово за рентгенова снимка.

Съмнителните случаи се проверяват с манту

„Интересът е изненадващо голям. От вчера до 10 сутринта днес имаме 51 пациенти. Всички, без двама, дойдоха с дихателни проблеми“, констатира д-р Владимирова. Висок е броят на констатираните бронхити и пневмонии. От понеделник има и един сигурен случай на туберкулоза. Безплатните прегледи продължават до петък в Здравния център в "Република" и в три кабинета в Болярово.

Г еорги Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини