От х:

Днес в x:

Стартира процедура за акредитация на лабораторията на ВиК-Хасково

  Ученици от Езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ гостуваха днес във ВиК – Хасково. Гимназистите са от 11 клас от специалност „Химия и биология“.

  Те имаха възможност да посетят двете лаборатории във водното дружество – физико-химичната и микробиологичната. Видяха как се правят проби на питейната вода.

  През 2023 г. са направени близо 3000 проби за качеството на водата по мониторингова програма, изпълнявана от водното дружество съвместно с РЗИ-Хасково. Те са извършени както в лабораториите на ВиК-Хасково, така и във външни акредитирани лаборатории, каза управителят на водното дружество инж. Божидар Желязков. Той уточни, че ВиК-Хасково е закупило апаратура и е започната процедура по акредитация на лабораторията в областния град.

  „Акредитацията е сложен процес, който ще отнеме известно време. Очаква се може би до година-две да получим акредитация“, каза инж. Желязков.

  В момента в хасковската лаборатория се извършват проби по химични и микробиологични показатели, а всички останали се правят в акредитирани лаборатории, които разполагат със специфично оборудване. „След акредитацията на лабораторията в Хасково, ще може да извършваме всички проби тук“, каза Весела Сантова – ръководител на лабораторията във ВиК-Хасково.

  Източник: Haskovo.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Въ
   въпрос
   6 0
   08:48, 14 юни 2024
   пред кого ще се представят тези проби, изработени от собствената им лаборатория? тогава да закрием РЗИ? те сами ли ще се контролират или може би ще се откажат да спират водата всеки ден, особено лятото!?!
  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
  Последни новини