От х:

Днес в x:

-1 °C

РИОКОЗ отказва имунизация на здравноосигурен. Инспекцията: Има грешка не връщаме никой

Д-р Делчо Янев отхвърли обвиненията към РИОКОЗ

Регионалната здравна инспекция е отказала имунизация срещу морбили на здравноосигурен пациент. За това сигнализира Галина Чакърова, чието семейство е пряко засегнато от болестта. От 15-ти февруари съпругът и е настанен с тази диагноза в хасковското инфекциозно отделение, а самата Галина в момента е болна със съмнение за шарката.

Веднага след диагностиката на съпруга си, Галина е пожелала да направи имунизация на родителите си, които са с компрометирана имунна система. Баща и е онкоболен, а майка и има проблеми с бъбреците. Личният и лекар д-р Калина Стефанова обаче и заявила че според разпорежданията на ХЕИ ваксина се поставя само на хора във възрастта от 1 до 20 години. В този смисъл е и разпореждането на здравното министерство за отпускане на извънредните ваксини по повод ширещата се в национален мащаб епидемия от този вид шарка.

Заради това изискване, ваксина е поставена само на 8 годишния и син Лъчезар. „Звънях няколко пъти до здравната инспекция. Там първо говорих с госпожа Елена Иванова. После ме прехвърлиха към секретарката, а накрая казаха че трябва да питам директорът на отдела за заразни болести д-р Иванова. На дадения ми телефон обаче никой не отговаряше. Аз съм в карантина и не мога да ида лично“ оплаква се Галя.

Галя е имунизирана на 13-ти април 1976-та година. Ваксиниран е и съпругът и, но се заразява от контакт с роми в хасковското спешно отделение. „Всички сме здравноосигурени и имаме право да се ваксинираме  особено след като досегашната ваксина явно е несполучлива“, смята Галя. Според лекари причината за неудачни имунизации на големите набори, е в поставяната преди 1992-ра година моноваксина. Често пъти тя оставя хората без имунитет. Въведената от 92-ра година модерна тривалентна ваксина елиминира този недостатък. Както се оказва обаче, тя е недостъпна за хората на и над средната възраст.

Галина Чакърова

 „Има някаква грешка. Не сме връщали никой който е поискал да се имунизира, особено контактен“, каза директорът на РИОКОЗ д-р Делчо Янев. В случая обаче не е ставало дума за връщане, защото Галя е поставена в 17 дневна карантина до изясняване на диагнозата и не може да отиде лично.

От бившото ХЕИ се защитиха като посочиха, че макар че разпоредбите на министерството на здравеопазването да са за имунизация само на рисковите контингенти и на възраст от 1 до 20 години, те имунизират и други пациенти за които има опасност. И дадоха пример с ваксинирането на над 100 деца от хасковските училища „Раковски“ и „Вапцаров“ заради единични случаи на морбили в школата.

Малко вероятно било и големи хора да боледуват от шарката. От 198 регистрирани болни досега, само 7 са на над 30 години.

Първият транш от 1000 дози на извънредната ваксина срещу морбили вече са разпределени сред хасковските общопрактикуващи лекари. Следващата седмица се очаква и втория транш. „Не вярваме, но ако има голям наплив за имунизация дори и при не рисковото население, ще поръчаме още ваксини“ обещаха от ръководството на здравната инспекция. Те ще разкрият пунктове в кварталите Република, Възраждане и Хисаря за имунизация на хората без лични лекари.

Епидемиолог №1 на областта д-р Снежана Иванова потвърди че има изготвен план за действие за справяне с морбилите

Ваксината срещу Морбили е безплатна и е залегнала в националния имунизационен календар. Тя обаче не може да се закупи от аптеките а се получава само в здравната инспекция откъдето се разпределя сред джипитата.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
28 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
28 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
28 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
28 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
28 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
28 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
28 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
28 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
28 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
28 ное 2020
Последни новини