От х:

Днес в x:

Арбанаси – сливане на природа и архитектура

За наше щастие пролетта пристигна с високоскоростния влак и вече е при нас. И последните досадни купчинки сняг отстъпиха под натиска на вече топлите слънчеви лъчи, а хората добиха повече смелост да си показват носа навън. Поемете си дълбоко дъх, защото вече няма да има отрицателни температури. Този уикенд дори прогнозите вещаят термометрите да ударят двайсетина градуса.Има ли по-подходящ момент да пътувате от сега?

Чудите се на къде да тръгнете с колата? Аз ще ви предложа нещо подходящо. Ако все още не сте ходили до комплекса Арбанаси, сега му е времето. Там ще усетите духа на историята и ще можете да се насладите на старите къщи и манастири в комплекса.

Арбанаси се намира само на 4 километра от старата столица Търново. Кацнал върху един хълм, комплексът има чудесен изглед към Царевец и Трапезица. Според историческите източници, Арбанаси е било много богато селище, където по времето на Иван Асен II са живели боляри.

Към края на 17 век селището се превърнало в известен център за производство на коприна. Арбанаските платове се произвеждали за богаташи от Цариград и Италия. Днес за големия икономически възход и за богатите фамилии там свидетелстват 144 къщи, няколко църкви и манастири.

Специалистите казват, че арбанашките къщи напомнят останалите български къщи от Средновековието и Възраждането, но в същото време имат свои уникални черти. Те са изградени като малки крепости, опасани с дебели зидове. Имали са си дори постройки за пазачите.

Всяко семейство там живеело като в малък замък. Всичко било така устроено, че ако се наложи обитателите на къщата да не я напускат дълго време, да излизат на двора единствено до кладенеца за вода.

Църквите в Арбанаси също представляват голям интерес за туристите. Те имат две отделения за мъже и жени. Всички църкви са със стенописи и разказват истории за старата столица Търново, а от друга страна носят духа на българското Възраждане.

Всички тези архитектурни произведения са на фона прекрасна гледка и са заобиколени от много зеленина, така че си заслужава да си направите една разходка из Арбанаси. Така ще съчетаете хубавия въздух на природата с разказите за богатата история на селището.

Източник: club.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини