От х:

Днес в x:

Превенцията на зависимостите е наблюдението и реакцията на емоционалния свят на децата още в ранна възраст, казват специалистите

Изображение 1 от 5

  Зависимостите при подрастващите-дрогата и хазарта са във фокуса на поредица от срещи в зала „Хасково“ днес с директори на училища, преподаватели, педагогически съветници, а по-късно и с родители и ученици от областния център. Тежката и важна тема за цялото общество поставят в дискусия специалистите от "Център за рехабилитация и психотерапия на зависимости и хранителни разстройства "Кошер "- Желяз Турлаков – психотерапевт и съосновател на Центъра, Симеон Парлапанов – клиничен психолог и Христо Гергов – консултант с личен опит.

  Участието им в дискусиите е по инициатива на изпълняващият функциите на административен ръководител- председател на Окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова и заместник-кметът Динко Тенев, който е и председател на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

  Специалистите изложиха в залата абсолютно прагматични белези, по които могат да бъдат разпознати децата и тийнейджърите при употребата на различните видове наркотици.

  При хероина е характерна каменната физиономия, и безизразното лице. Зениците като карфици, успиване, изпускане на предмети, са също част от белезите за вероятна зависимост от хероин.

  Кокаинът е свързан с т.нар. изпомпване на егото.„Колко съм красив! Колко съм прекрасен! Всичко мога!“-това са мислите на зависими, които се отразяват и в поведението им.

  При употреба на определени видове хапчета, характерни са отнесеност, неясен говор, изневяра на краткотрайната памет.

  „Парти дрога“. Не напразно така е наречен синтетичният наркотик MDMA или екстази, тъй като усилва възприятията. Човек, който е на такъв наркотик, може да бъде впечатлен изключително много от всяко обикновено нещо, допълниха още експертите.

  В прагматичната част на лекцията им стана ясно, че и така модерният напоследък сред подрастващите „райски газ“, макар да е труден за хващане, тъй като е с краткотраен ефект, все пак оставя белези. И то буквално. Обикновено те са от изгаряне по различни части на тялото.

  При употребата на опасната синтетична дрога, която замества марихуаната в България, популярна като „билка“, ефектът е също сравнително краткотраен, но много силен. Може да доведе до липса на координация, неадекватно поведение или дори до паник атаки. На практика тази нова дрога е листна маса, обработена с химикали и е изключително опасна.

  При амфетамина погледът е остър, а движенията-резки. Безсънието и хиперактивността са другите белези, по които може да се разпознае човек, който го употребява, разясни Христо Гергов.

  Амфетамините се произвеждат на базата на псевдоефедрини. В България няма контрол над цялата търговска мрежа за типа вещества, които са нужни за направата на амфетамини. За да си набавиш съставките е необходимо около час. А отпадъците, които се генерират от производството им са в съотношение 3:1 спрямо готовия продукт, разясни психотерапевтът Желяз Турлаков. Колко е тежък ефектът им върху човека, той описа с примера, че ако в природата се изхвърлят нерегламентирано отпадъци, генерирани при производството на амфетамин, то пространството остава поразено за 50 години.

  Кома, сърдечни проблеми, отключване на различни психични състояния-шизофрения, биполярно разстройство, са само част от възможните негативни последствия от употребата на т.нар. дизайнерски дроги, сред които има и соли за вана дори. Често част от съставките им не могат да бъда уловени от разработените тестове за проверка, предупредиха специалистите, с оглед на това че личното наблюдение над децата от родителите и възрастните в обкръжението им, е един от най-надеждните моменти за улавяне на проблема в зародиш.

  Не по-малко опасна от дрогата, е зависимостта от хазарта. На темата обърна внимание клиничният психолог Симеон Парлапанов. Описанието на тази зависимост е влизането всъщност в състояние на транс, свързване с машината. Симптомите, по които се разпознават зависимите:търсене на пари, кражби, залагане на домашни вещи.

  Практиката показва, че 90 % от случаите на изпадане в някаква форма зависимостите, са резултат на форма на безпомощност, в която индивидът не е успял емоционално да се справи с определени събития в живота си.

  Затова е важно да се обръща сериозно внимание на емоционалния свят на децата, а качествената превенция започва още в ранна възраст, когато са на около 4-5 години, добави Симеон Парлапанов.

  След години на изследвания и научни спорове, все по-често се налага тезата, че не генетиката, а епигенетиката, или влиянието на околната среда върху гените, е водеща причина за изпадане в зависимост, разясни Желяз Турлаков.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Хиперактивни са (не могат да стоят на едно място), не спят, нямат апетит, агресивни са, имат непрекъснат сърбеж по цялото тяло, жените често си пипат косата, а мъжете си докосват пениса, събличат и обличат част от дрехите си
  • 2
   да се справи с проблемите си идва на помощ полицията. Полицията не задържа лицата, които приготвят и зареждат с наркотици, а само тези, които консумират и разпространяват
  • 3
   Да обясни защо не се задържат доставчиците и готвачите всички виждаме че марихуаната намерена в Клокотница не прилича на тази, която се продава в града
  • 4
   Не реално да се помогне на майките и децата
  • 5
   Ал
   Александра
   9 0
   10:28, 19 мар 2024
   Четири години избирателно полицията задържа само наркотици, които не са предназначени за продажба в Хасково, а дрогата за Хасково........
  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

  Още новини

  Последни новини