От х:

Днес в x:

Над 1500 изпълнители танцуват във фестивала "Хайдушка софра" в Хасково

    Хасково  отново е център на българския фолклор. Над 1500 танцьори от цялата страна участват в 11-то издание на Фестивала за български хора и танци "Хайдушка софра". Тази година в него се включиха 53 клуба за народни танци.

    По традиция началото на фестивала започна от площад "Свобода " с дефиле на танцьори с народни носии от всички 7 фолклорни области в страната. То бе предвождано от зурни и тъпани от гости-изпълнителите от Сдружение "Русалии"-Петрич, които показаха ритуални и военни танци.

    Крайната дестинация на дефилето бе спортна зала "Дружба", където се проведе и танцовият фестивал. Събитието откри кметът на Хасково Станислав Дечев.

    "Започваме второто десетилетие на фестивала, много се радвам че за 11-та поредна година събираме танцови клубове от цялата страна, които да представят разнообразието и красотата на българския фолклор" - каза организаторът Мишо Кадиев.

    Фестивалът бе открит със съчетание на Мажоретния състав към Младежкия център и химна на Република България. След което първи на сцената излезе Клуб за български народни танци "Фъртуните на Мишо".

     Всички участници  представят по две хора. Всеки клуб ще получи подаръци, плакети и грамоти за участие. Фестивалът не е с конкурсен характер.

    За пореден път тази година ще бъдат  връчени парични награди за: най-красива носия, най-млад и най-възрастен участник, както и награди за клубове, участвали във всяко издание на фестивала.

     "Хайдушка софра" се организира от Клуб за български народни танци“Фъртуните на Мишо“ по програма Културни инициативи на община Хасково.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      И
      И
      11 -4
      21:53, 23 мар 2024
      Уао , Дечев на манежа , клоун .
    • 2
      По
      Последният Хасковлия
      7 -4
      07:05, 24 мар 2024
      За ядене и пиене в България хора колкото искаш.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини