От х:

Днес в x:

Морбили в хасковски училища, търсят родителите на заразените

Първи случаи на морбили в хасковски училища констатираха експертите на регионалната здравна инспекция. Те са 7 от вчера, в хасковските основни училища „Иван Рилски“ и „Никола Вапцаров“. Днес има още 5 случая, не се знае къде.

Детенце на 8 години е с морбили, а друго в 4-ти клас с варицела, потвърди директорът на ОУ „Иван Рилски“ Стоил Стоилов. Извършена е дезинфекция на класните стаи. В засегнатите класове ще се проведат родителски срещи, на които ще се приканят родителите да проверят имунизационния статус на децата си.

Заразените има и в ОУ „Никола Вапцаров“. Бройката им се уточнява, със сигурност се знае че дете в 4-ти клас е вече настанено в болница с клинично доказани морбили. Мнозинството от децата в училището нямат лични лекари. Обсъжда се там да  се проведе извънредна имунизация на контактните деца. В момента тази мярка се съгласува с родители и ръководството на училището, каза секретарят на РИОКОЗ д-р Ели Ташева. Основния проблем е издирването на самите родители и установяване на връзка с тях. Без съгласието им, ваксини не могат да се поставят. Случаи на Морбили има още в Стамболово, Корен и Симеоновград. Общата бройка на заболелите вече надхвърли 80 души.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини