От х:

Днес в x:

Промяна в закона стресна българите с имоти в Гърция

Гърция е една от любимите дестинации на българите, а и за покупка на имот. Промяна в законите обаче може да ги лиши от собствеността им.

Гърция засили контрола спрямо собствениците на недвижими имоти по отношение на задълженията им към хазната. По закон държавата има право да конфискува нерегистриран имот, предаде БТА.

Анализ на данъчните служби за миналата година показва, че над 80 хиляди имота не са регистрирани, не са плащани данъци и са отдавани незаконно под наем.

Те не фигурират в електронните досиета, независимо че всеки собственик е задължен от закона да обяви имотите си в годишната данъчна декларация. 

Имотите са с различно предназначение - складове, офиси, апартаменти и собствениците им не са плащали данъци, съобщават проверяващите. 

В случаите на разкрити недекларирани имоти се начисляват данъци за минал период, глоба за нарушения и предполагаем приход от наеми. 

Законът позволява и конфискуване на недвижима собственост. От данъчната агенция припомнят, че всички граждани - и гърци, и чужденци, притежаващи недвижими имоти, са длъжни да подават имотна декларация и да плащат данъци. 

При отдаване под наем е задължително да се получи разрешение от местните власти. Много нарушения са открити и при собственици - чужденци, които не са освободени от имотни данъчни задължения.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини