От х:

Днес в x:

В новите спешни кабинети: При инфаркт с шок и родилка с кръвоизлив - смърт

Първият пациент в спешния кабинет на Любимец-дядо Въльо, припаднал заради ниско кръвно

Пациенти с инфаркт и кардиогенен шок имат много малък шанс да оцелеят в новооткритите спешни кабинети в закриващите се болници. Това е мнението на д-р Радост Скерлева, която днес застъпи първото си дежурство в Любимец. След като медицински дейности в това лечебно заведение вече не се извършват, новият кабинет разпределя спешните случай до най-близките болници, в случая Харманли и Свиленград. От днес такива приемни стартираха и в Тополовград, и в Любимец. Двете лечебни заведения са сключили общо 3 договора за клинични пътеки с Касата за тази година.

В спешния кабинет в Любимец има дефибрилатор, кислородна бутилка, ЕКГ апарат и медицински шкаф. По всяко време има лекар - специалист, фелдшер и шофьор на отлично оборудвана нова линейка Ситроен Джъмпер. Има клинична лаборатория, но тя работи само от 7 сутринта до 7 вечерта. „Можем да поемем и окажем първа помощ на почти всички пациенти. Без апарат за командно дишане и кръвна банка в някои случаи обаче времето ще е недостатъчно за спасяване на човешки живот“ каза д-р Скерлева. Пациент с инфаркт, съпроводен с ритъмни и проводни нарушения, или родилка с масиран кръвоизлив едва ли ще оцелеят до съседните болници в Свиленград, Харманли или Хасково където е най-близкия ОАРИЛ/отделение за реанимация и интензивно лечение/. Част от селата, като любимешкото Вълче поле, пък са направо недостъпни при зимни условия заради планинския релеф.

д-р Скерлева - специалист по вътрешни болести с 18 години стаж

Общо 9 специалисти - 6 от Свиленград и 3-ма от Харманли са изявили желания за дежурства в кабинета на Любимец. Падат им се по шест 12-часови смени на месец. Дежурствата са с пожелателен характер. Ако никой не желае да дежури, кабинетите увисват защото няма предвиден щат за тях. В Ивайловград има само 1 лекар в тамошния спешен кабинет.

100-те лева заплащане за смяна не са чисти. Те се прибавят към основната заплата и след облагането остават реално около 70. Системата се крепи на мускули и в този си вид едва ли ще оцелее, прогнозира екипът на новооткрития спешен кабинет в Любимец.

Георги Христов

Болницата в Любимец остана само за физиотерапия и спешно
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини