От х:

Днес в x:

Гърците коварно удължават блокадата, тираджиите прецакани

Тираджия замислен за съдбата на стоката си

Протестиращите гръцки земеделци извъртяха номер на чакащите на ГКПП „Капитан Петко войвода“ шофьори на тежкотоварни автомобили. Стачкуващите фермери обещаха, че блокадата на границата ще продължи само от 11 до 13 часа днес. Обнадеждени че ще успеят да извършат курсовете си, десетки тирове и много леки автомобили заформиха километрична опашка пред граничния пункт. Неочаквано обаче от юг пристигна веста, че блокадата остава поне до 3 часа следобяд, после пак щяло да се решава.

„Трябва да товаря захар от Орестиада и да се връщам за Горна Оряховица още днес. Само че гърците работят до 2 часа. Това проваля целия транспортен план“, беснееше шофьор на пловдивска транспортна фирма. Той заедно с още няколко свои колеги се приготвиха да зарежат возилата си на платен паркинг в Свиленград и да се връщат по родните си места. Ще опитат пак в понеделник. Други обаче нямат този късмет, защото возят живи животни или бързоразвалящи се продукти. Отсам границата останаха и много гърци, били по работа или на разходка в България. Най-прецакани се оказаха група сръбски шофьори. Те избегнали да минат през Кулата-Промахон заради огромните задръствания и избрали да форсират границата през Капитан Петко. „Ако знаехме щяхме да останем в София и да чакаме падането на блокадата“, ядосваха се братята славяни. Ядът им се засили след като в късния следобед стана ясно, че границата ще остане затворена до 8 вечерта. Фермерите не дали гаранция че блокадата ще падне и след този час. "Всяко нещо което ви кажа е предпоследно, защото те менят мнението си за минути" каза с чувство за хумор комисар Тодор Георгиев от Регионална гранична служба Смолян.

Оптимистична прогноза дадоха нашенци живеещи в гръцко. Те прогнозираха, че скоро фермерските протести ще отшумят. Причината не била, че гръцкото правителство е клекнало пред исканията на протестиращите, а че при тях започвал земеделският сезон.

Георги Христов

Гърците си играят на отворено-затворено
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини