От х:

Днес в x:

Ендокринолог от Хасково с консултации в Световния ден за борба с диабета

    Хасковското сдружение „Съюз диабетици“ отбеляза Световния ден за борба с диабета – 14 ноември. По този повод тази сутрин беше организирано измерване на кръвната захар. От акцията се възползваха предимно членове на организацията, но и други граждани.

    Измерванията ръководи ендокринологът д-р Галина Караджова със съдействието на пет стажантки за медицински сестри, които са в четвърти курс в хасковския филиал на Тракийския университет -Стара Загора. Отчетени стойности варираха от 5 до 12 mmol/l.

    Специалистът консултира гражданите за заболяването и даде съвети за терапии.  д-р Караджова припомни, че по данни Световната здравна организация болните от диабет са над 530 млн. души. Има и много хора, които не са диагностицирани, затова скринингът е много важен. Лекарят поясни, че е добре да се изследват хора, които са с рискови фактори и имат в семейството си болни. Така диабетът може да се открие в ранен етап или дори в преддиабетно състояние. за превенцията и овладяването на болестта е важен и начинът на живот - затлъстяването и обездвижването допринасят за ранната изява на диабет, поясни още д-р Караджова.

    В четвъртък членовете на хасковското сдружение „Съюз диабетици“ ще засадят символично дръвче копривка пред сградата на организацията, в която членуват 185 души. Най-младият сред тях е 25-годишно момиче, каза председателят Христина Мантарова.

    Във връзка с днешния ден, в хасковската болница също тръгнаха безплатни прегледи. Те ще се провеждат всеки вторник до 19-и декември, от 11:00 до 13:00 часа. 

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини