От х:

Днес в x:

Засаждане на дръвче и измерване на кръвна захар в Световния ден за борба с диабета

Изображение 1 от 5

    Представители на хасковското сдружение "Съюз на диабетиците" отбелязаха Световния ден за борба с диабета - 14 ноември. По този повод днес бе засадено дръвче туя в градинката пред организацията край булевард "Раковски".

    "Искам да оставим нещо след нас и поех инициативата всяка година на тази дата да засаждаме по едно дръвче за чист град, за чист въздух и здрави хора", каза председателят на хасковското сдружение Христина Мантарова.

    Инициативата за отбелязване на днешния ден е на Българската асоциация "Диабет" под мотото "Диабетът - грижа за семейството". "Избрана е тази тема заради пандемията от диабетното заболяване, засягащо цели семейства. Затова тази година се обръща сериозно внимание на семействата", обясни Мантарова. Тя поясни, че в организацията членуват 180 души, сред които има 11 четиричленни семейства, които всички са с диабет и са на инсулин. Най-младият член е 12-годишно момче, на което скоро е открит диабет след получени припадъци в резултат на висока кръвна захар.

    "Това са тревожни данни, които би трябвало съответните органи да вземат под внимание", смята тя. Допълни още, че в сдружението всяка седмица организират измерване на кръвна захар, кръвно налягане и изнасяне на лекции за начин на хранене, начин на живот, движение. Мантарова допълни, че често контактуват с лекари, сред които специализантът по Ендокринология и болести на обмяната д-р Галина Георгиева-Караджова от Второ вътрешно отделение на МБАЛ-Хасково, която бе официален гост в хасковското сдружение днес.

    По-късно диабетоболните бяха извозени до хасковската болница, където е организирана лекция и измерване на диабетното стъпало.

    Гости на днешния празник в Съюза на диабетиците беше фолклорен състав от Тракийското дружество в Хасково, който беше подготвил музикална програма.

    За днешния празник бе поднесена кошница с цвета от кмета на община Хасково Станислав Дечев.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини